Zand en grind uit de afgraving bij het plaatsje Genderingen worden op een grote hoop gestort en vervolgens gezeefd. De grootste brokken komen op een afvalhoop, maar dat is daarmee de meest interessante hoop voor fossielenverzamelaars als Dick Mol en René van Uum (foto). Omdat de 'oer-Rijn' in het verleden materiaal heeft aangevoerd uit verschillende plaatsen en verschillende tijdvakken, komen er nu fossielen aan land van pak hem beet een miljoen jaar oud, maar ook van minder dan honderdduizend jaar oud.
René van Uum en Dick Mol bij de 'afvalhoop' van Netterden Zand en Grind
© Rob Buiter
Warmteminnende fauna
In 1996 werd voor het eerst een fossiel van een waterbuffel gevonden op de storthoop. Deze zomer volgde een tweede stuk (Een stuk schedel waar Van Uum op de foto mee poseert). Voor Van Uhm en Mol is het daarmee duidelijk dat er naast de - inmiddels bekende - wolharige mammoeten en andere dieren die bij een ijstijd hoorden, ook verschillende warmteminnenden soorten hebben rondgelopen, zoals die waterbuffels
René van Uum met een stuk schedel van een waterbuffel
© Rob Buiter
Geen exoot
Enkele jaren terug zijn in de Biesbosch waterbuffels uitgezet als grote grazers. Formeel zijn dit 'exotische runderen', maar de vondst van de fossielen zet die classificatie enigszins in een ander licht. Als je de horizon tot driehonderd duizend jaar ver wil leggen, zijn dit gewoon dieren die bij de Nederlandse fauna horen!