Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterbuffels langs de oevers van de Oude IJssel?!

  •  
25-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
Waterbuffels

'Artist impression' van een scène langs de oevers van de Oude IJssel, 300 duizend jaar terug: twee waterbuffels met wat koereigers op hun rug

© www.manimalworks.nl

Een vondst van een stukje schedel op de storthoop van een zand- en grindbedrijf levert het bewijs: pak hem beet driehonderd duizend jaar terug liepen er waterbuffels op de plek waar nu de Oude IJssel stroomt. Het fossiel werd gevonden door René van Uum op de storthoop van een zand- en grindbedrijf in Netterden en is nu te zien in het museum min40celsius in Varsselder.

Storthoop

Zand en grind uit de afgraving bij het plaatsje Genderingen worden op een grote hoop gestort en vervolgens gezeefd. De grootste brokken komen op een afvalhoop, maar dat is daarmee de meest interessante hoop voor fossielenverzamelaars als Dick Mol en René van Uum (foto). Omdat de 'oer-Rijn' in het verleden materiaal heeft aangevoerd uit verschillende plaatsen en verschillende tijdvakken, komen er nu fossielen aan land van pak hem beet een miljoen jaar oud, maar ook van minder dan honderdduizend jaar oud.  
René van Uum en Dick Mol bij Netterden Zand en grind (c) Rob Buiter

René van Uum en Dick Mol bij de 'afvalhoop' van Netterden Zand en Grind

© Rob Buiter

Warmteminnende fauna

In 1996 werd voor het eerst een fossiel van een waterbuffel gevonden op de storthoop. Deze zomer volgde een tweede stuk (Een stuk schedel waar Van Uum op de foto mee poseert). Voor Van Uhm en Mol is het daarmee duidelijk dat er naast de - inmiddels bekende - wolharige mammoeten en andere dieren die bij een ijstijd hoorden, ook verschillende warmteminnenden soorten hebben rondgelopen, zoals die waterbuffels
René van Uum (c) Rob Buiter

René van Uum met een stuk schedel van een waterbuffel

© Rob Buiter

Geen exoot

Enkele jaren terug zijn in de Biesbosch waterbuffels uitgezet als grote grazers. Formeel zijn dit 'exotische runderen', maar de vondst van de fossielen zet die classificatie enigszins in een ander licht. Als je de horizon tot driehonderd duizend jaar ver wil leggen, zijn dit gewoon dieren die bij de Nederlandse fauna horen! 
waterbuffels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.