© Pixabay
Voorlopig zullen meer verontreinigende stoffen achterblijven in gezuiverd rioolwater dan volgens Brussel mag. Er is niet genoeg elektriciteit om zuiveringsinstallaties op volle capaciteit te laten draaien. Dat schrijft het AD.
"We krijgen het afvalwater niet zo schoon als we zouden willen" zegt André Struker, strateeg circulariteit bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De drukte op het stroomnet belet waterschappen om te voldoen aan de Europese richtlijn voor stedelijk afvalwater en aan de Kaderrichtlijn Water, die in 2027 ingaat.
De Unie van Waterschappen bevestigt dat het probleem de waterschappen in heel Nederland parten speelt. "Zeker driekwart van de waterschappen loopt aan tegen deze krapte" zegt Aart Los, beleidsadviseur energie bij de koepelorganisatie. "Het is heel moeilijk om aan strengere Europese normen te voldoen." De kwaliteit van het oppervlaktewater, waarop het gezuiverde rioolwater wordt geloosd, is belangrijk. Niet alleen voor natuur en milieu, maar ook omdat zo'n 35 procent van ons drinkwater eruit wordt gewonnen.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
waterzuiveringMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.