Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat weten we van de grote zilverreiger?

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
811 keer bekeken
  •  
grote_zilverreiger_jong

© fotograaf: Henny Radstaak

De grote zilverreiger is bezig met een opmars in Nederland. Ze komen in het najaar in groten getale vanuit midden- en oost-Europa naar ons toe om te overwinteren, maar er zijn er ook die hier hun eieren uitbroeden en hun jongen grootbrengen. Het eerste broedgeval dateert uit 1978 in de Oostvaardersplassen, inmiddels broeden er meer dan 200 paar verspreid over het land.

Gedrag van de grote zilverreiger

Onderzoekers weten nog heel weinig over het gedrag van de grote zilverreiger. Wat eet hij? Waar trekt hij in de winter naar toe? Wanneer zijn ze geslachtsrijp en zorgen ze voor nageslacht? Om dat allemaal te weten te komen, worden nu voor het tweede jaar de jongen geringd. Dat gebeurt onder andere in één van de grootste broedkolonies van de grote zilverreiger in Nederland, het Krammer-Volkerak. Ecologen Dirk van Straalen en Roland-Jan Buijs willen graag weten waar en wanneer 'hun' geringde grote zilverreigers gezien worden. Heb je er een gezien met witte pootringen met een code van twee letters, geef dat dan hier door.
Vroege Vogels TV maakte eerder een reportage over de oprukkende zilverreiger.

Herken de witte reiger

De laatste jaren gaat het steeds beter met de zilverreigers in Nederland. Tegenwoordig kun je regelmatig een witgekleurde reiger in een weiland of langs een sloot zien staan. In Nederland leven drie soorten witte reigers. Dus welke reiger zie je dan staan? Een grote of kleine zilverreiger? Of toch een koereiger?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.