Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat moet een vis met een bos?

  •    •  
30-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7005 keer bekeken
  •  
rivierdonderpad

Rivierdonderpad

© Jvzijl

Ze noemen zichzelf de allereerste onderwaterboswachters van Nederland: de studenten Ricardo van Santen en Sybren van Geene van de Yuverta bos- en natuurbeheeropleiding. Zij bedachten de vissenbossen. Samengebonden takkenbossen moeten in het Apeldoorns Kanaal en de Grift onderwaterstructuur bieden aan het onderwaterleven: schuil- en overwinteringsplaatsen voor vissen.

Bovendien zorgen vissenbossen voor meer variatie onderwater. “Eigenlijk moet er veel meer structuur komen. Je ziet daar een ouwe tak onder water liggen”, legt Sybren uit, wijzend naar het Apeldoorns Kanaal, “da’s al mooi voor vissen om te schuilen, maar er kan nog veel meer structuur bij, zodat ze niet worden opgegeten door vogels of andere vissen”.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Rivierdonderpadnestkast

We staan, met waadpak aan, aan de buitenrand van de gemeente Apeldoorn, waar Ricardo en Sybren vissenbossen plaatsen in het Apeldoorns Kanaal. Welke dieren gaan nou gebruik maken van die onderwaterbossen? Volgens Romeo Neuteboom Spijker van Viswerkgroep De Prik gaat het in het Apeldoorns Kanaal in eerste instantie om insecten als vlokreeften, kokerjuffers, voedsel voor vissen als baars en blankvoorn. Maar in de veel sneller stromende Grift, parallel aan het kanaal, gaan weer andere vissoorten ervan profiteren. Daar introduceren Ricardo en Sybren een ander idee: rivierdonderpadneskasten.

Sybren van Geene en Ricardo van Santen

Yuverta-studenten Sybren van Geene en Ricardo van Santen met hun rivierdonderpadnestkast

© Henny Radstaak

Geen pad maar vis

De rivierdonderpad is geen pad maar een bodemvis die van stromend water houdt. “We merkten dat met de droogte van de laatste jaren die rivierdonderpad een enorme knauw heeft gekregen, er zijn toen veel vissen doodgegaan”, vertelt Romeo Neuteboom Spijker. “En we vangen bij de monitoring wel grote rivierdonderpadden, maar geen kleintjes. Dat duidt erop dat ze geen goeie plekken hebben om hun eitjes af te zetten”.

Daarom is de Viswerkgroep De Prik blij met studenten als Ricardo en Sybren, die deze ‘rivierdonderpadkasten’ bedenken en plaatsen. Het zou mooi zijn als vissen als de rivierdonderpad zich weer in de Grift kunnen gaan voortplanten. “En wij zijn de generatie om deze kennis naar andere plekken te brengen dan alleen hier rondom Apeldoorn”, vult student en onderwaterboswachter Ricardo aan.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor