Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat leeft er op een groen dak?

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
836 keer bekeken
  •  
Vanwege hun gunstige eigenschappen voor het klimaat worden groendaken tegenwoordig veel toegepast in grote Europese steden. Ze zorgen voor verkoeling, vangen fijnstof op en verhogen de biodiversiteit in de stad. Ook buiten Europa in steden als Singapore wordt de aanleg van groendaken zelfs verplicht door de overheid om deze redenen.

Op het dak van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen is het Groene Dak 2.0 aangelegd. Hier wordt onderzoek gedaan naar verschillende vegetaties en ondergronden. Er leven zweefvliegen, bijen, vogels, sprinkhanen en nog veel meer. 
dak_wageningen_TV

Insecten in de begroeiing

Onderzoeker Eva Drukker heeft samen met Marco Tanis op groene daken door heel Nederland naar insecten gezocht en maar liefst 63 bijensoorten gevonden. Zelfs op 70 meter hoogte in Rotterdam vond ze bijzondere sprinkhaan- en vlindersoorten zoals het zuidelijk spitskopje en het icarusblauwtje. Ook werd er een nieuwe schildwespensoort voor Nederland ontdekt.

Henk Jan van der Kolk onderzoekt op negen verschillende vlakken welke begroeiing het beste werkt. Het veel gebruikte sedum is relatief arm aan soorten en een dak met een dikkere bodem met meer kruidenrijke begroeiing meer divers aan planten en diersoorten. De onderzoeken tonen aan dat op veel daken een dynamisch ecosysteem kan ontstaan, met prooien, predatoren en parasieten.

Vroege Vogels ontdekt Wageningen, vrijdag 22 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!
dak_tv
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor