Afgelopen zondag belichtten we al een bijzonder bodemdier: de rode regenworm. Onderzoeker Jeroen Onrust noemt hem ook wel de koning van de bodem vanwege zijn onschatbare waarde voor de bodemkwaliteit en al het leven dat daarvan afhankelijk is. Maar de rode regenworm is slechts één van velen die leeft in dit unieke biotoop.
Bodemdierendagen
Om een idee te krijgen wat er precies in en op de bodem leeft, zijn de Bodemdierendagen georganiseerd. Het is een groot onderzoeksproject dat loopt van 25 september t/m 7 oktober waarin mensen in heel Nederland samenwerken.
Meedoen
Iedereen kan meedoen en tellen kan overal. Ga met een handig scoreformulier je tuin in of naar het park. Het kan zelfs op je balkon! Om het makkelijker te maken soorten te onderscheiden, kun je deze zoekkaart gebruiken. Twee onderzoekers gingen al samen met Tweede Kamerlid en bioloog Frank Wassenberg op onderzoek uit in de hofvijver.
Belang
Bodemdieren staan letterlijk en figuurlijk aan de voet van een ecosysteem. Ze breken organisch materiaal af waardoor voedingsstoffen beschikbaar komen voor planten om op te groeien. Ze brengen zuurstof in de bodem en maken de grond ook beter doordringbaar voor water. Zelf dienen ze natuurlijk ook voor voedsel, zoals voor onze nationale vogel de grutto. Hiermee zijn bodemdieren essentieel voor een gezonde bodem.