Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat eet de merel?

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3152 keer bekeken
  •  
Merel met worm

© Fotograaf: GertPaassen

Niks gewoners dan de merel zou je denken, want het is één van de talrijkste tuinvogels in ons land. Maar toch gaat het al jaren niet goed met deze vogel: sinds 2016 is het aantal merels met bijna 30 procent afgenomen. In het oosten van het land zijn ze zelfs een tijdje helemaal verdwenen. Een belangrijk oorzaak is het usutuvirus, maar er is meer aan de hand.

Merel en bessentelling

Advertentie
Dit is reclame van STER

Verdroging door de warme zomers zou een rol kunnen spelen. Of misschien is er te weinig groen in de stad, of te weinig voedsel beschikbaar. Om die reden hebben Vogelbescherming Nederland en Sovon 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Met een Merel- en Bessentelling proberen ze daar meer over te weten te komen.

Meedoen

Iedereen kan meedoen met dit onderzoek. Een paar keer per week even in de tuin kijken is al voldoende. Je telt de merels in je tuin, op het balkon, of in het plantsoen waar je op uitkijkt en noteert dat op website. Ook vink je aan waar ze van aten. Eenmalig registreer je welke voedselbronnen voor de merel allemaal in je tuin aanwezig zijn, zoals gazon, verschillende soorten besdragende heesters, of fruit.

Jaar van de Merel

De resultaten van de telling geven informatie over welke voedselbronnen door het jaar heen belangrijk zijn voor de merel. De uitkomst van het onderzoek geeft dan ook direct praktische informatie over hoe je je tuin zo merelvriendelijk mogelijk inricht.

Het Jaar van de Merel is een gezamenlijk project van Sovon en Vogelbescherming Nederland. Kijk op www.jaarvandemerel.nl voor meer informatie en aanmelden voor de telling.

Dit fragment komt uit de volgende uitzending:
ogImage

Vroege Vogels Radio | 9 januari 2022 - Vroege Vogels - BNNVARA

Meer over:

vroege vogels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

julivv
julivv
10 jan. 2022 - 19:13
Wij hebben een compostvat in de tuin gezet voor etensresten, en daar zitten duizenden wormen in. (geen vijanden en volop te eten. In het begin heb ik er een jampot wormen in gegooid, en die hebben zich flink vermenigvuldigd.) Jaarlijks leeg ik het compostvat in de tuin, en de merels (en andere vogels) komen graag naar onze tuin om daar te eten wat ze vinden. Daar zullen vast een flink aantal wormen tussen zitten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor