Mariapeel bij Deurne
© Fotograaf Chrisfotos
De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden binnen alle 12 provincies tijdens de laatste Provinciale Staten verkiezingen. Welke gevolgen kan dit hebben voor de Nederlandse natuur? We zijn in de Deurnsche Peel, een natuurgebied dat veel te lijden heeft onder verdroging en een te hoge concentratie stikstof. Marcel Berkvens, tweede op de lijst van BBB in de provincie Noord-Brabant, wil het aantal Natura 2000-gebieden halveren. Hij vindt ook dat de uitstoot van stikstof moet halveren, maar pas in 2035 en wil niet dat boeren gedwongen worden te stoppen. Hij gaat in gesprek met natuurbeschermer Wim van Opbergen van Werkgroep Behoud de Peel.
Aansluitend een interview met Raoul Beunen, universitair hoofddocent milieubestuur van de Open Universiteit om uit te zoomen en te kijken naar de mogelijke veranderingen op nationaal natuur- en milieubeleid.
Een aantal campagnepunten van de BBB zijn bij voorbaat juridisch zo goed als onmogelijk volgens Beunen. Denk aan de halvering van het aantal Natura 2000 gebieden, door Europese regelgeving streng beschermde natuurgebieden. De 50 procent reductie van stikstof in 2030 is voor de BBB een breekpunt tijdens de coalitievorming, maar hier hebben de provincies geen zeggenschap over. Dit is namelijk bepaald vanuit nationaal beleid.
Positief is volgens Beunen dat er door de winst van de BBB het draagvlak voor de politiek vergroot kan worden. Natuurbeschermers en BBB'ers kunnen zich waarschijnlijk ook op verschillende punten vinden en hoeven niet perse tegenover elkaar te staan. Bijvoorbeeld dat er echt iets moet gebeuren, dat extern salderen (het uitruilen van stikstofrechten) afgeschaft moet worden en dat er perspectief moet worden geboden aan boeren.
Beunen is erg benieuwd hoe de BBB zich op gaat stellen de komende tijd. Waar zullen de accenten liggen in de coalitieakkoorden, en hoe ambitieus zullen deze zijn?
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.