Na de bever, de otter en de das is een nieuwe zoogdiersoort aangetroffen in het Naardermeergebied. Het gaat om de wasbeerhond, een exoot. Natuurmonumenten is niet blij met de komst van het nieuwe zoogdier. Maar is dat terecht? We vragen het aan bioloog Jaap Mulder, die veel onderzoek heeft gedaan aan de (opmars van de) wasbeerhond.
Hij heeft de kop van een wasbeer en loopt als een hond. De wasbeerhond is in opmars in Nederland. Al sinds de jaren 90 wordt hij gezien, met name in het noordoosten van ons land.
De wasbeerhond is een nachtdier, behorend tot de hondenfamilie; zijn overeenkomst met de wasbeer berust alleen op de vachttekening. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië (Mongolië, China, Korea, Japan) maar toen hij in trek kwam als pelsdier, is hij naar Oost-Europa gehaald. In de jaren 30 ontsnapte een aantal exemplaren en in de jaren 50 werden ze uitgezet in West-Rusland om te dienen als nieuw jachtdier.
Men zag over het hoofd dat hij een schuwe maar taaie overlever is, en bovendien een trekker. Vanuit de uitzetplaatsen verspreidde hij zich over Noord- en Midden-Europa, waar hij overal geschikte leefgebieden aantrof: moerassige of licht beboste landschappen en met loofhout begroeide rivierdalen.
Nu komen ze in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor. Volgens roofdieronderzoeker Jaap Mulder zijn de omstandigheden in Nederland extreem gunstig voor deze omnivoor, die maïs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers.
Zie je geen filmpje? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.