Nog tien families wantsen moeten er in kaart worden gebracht, en dan is de Nederlandse wantsenatlas compleet. Iedereen mag helpen zoeken naar deze prachtige insecten met hun kenmerkende steeksnuit.
Wantsen behoren tot de snavelinsecten, waartoe ook de bladluizen behoren. Ze hebben een ‘snavel’: een steeksnuit, waarmee ze een plant of dier leegzuigen. Als je een wants omdraait, kun je die steeksnuit goed zien. Wantsen zijn zuigers; kevers zijn knagers: die hebben bijtende monddelen.
Er zijn op dit moment 641 soorten wantsen bekend in ons land, waarvan 577 soorten landwantsen en 64 soorten waterwantsen. Twee bekende waterwantsen zijn het bootsmannetje en het schaatsenrijdertje. Een beruchte landwants is de bedwants; als je die eenmaal in huis hebt, kom je er nauwelijks meer van af. Gelukkig is de bedwants in ons land zeldzaam.
Atlasproject
De insectendeskundigen van
Stichting EIS
, het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden willen alle wantsen van Nederland in kaart brengen, ook door de eeuwen heen. Daarom zijn ook alle museumcollecties sinds 1850 doorgespit. Dit moet uitmonden in een vijfdelige wantsenatlas, die in 2019 voltooid moet zijn.
Er zijn al vier delen van de atlas geschreven; het laatste en vijfde deel omvat tien veelvoorkomende groepen: vuurwantsen, wolfsmelkwantsen, randwantsen, kromsprietwantsen, glasvleugelwantsen, viooltjeswantsen, graafwantsen, pantserwantsen, schildwantsen en kielwantsen. Allemaal vrij grote en goed herkenbare wantsen. Iedereen mag helpen met wantsen zoeken en meldingen doorgeven via
waarneming.nl
.
Voor de uitzending heeft Milouska wantsen geïnventariseerd bij het Pluismeer bij Lage Vuursche, een gebied van
Staatsbosbeheer
.