Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wanneer begint de herfst?

  •  
23-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
932 keer bekeken
  •  
Herfst

© Herfst - Fotograaf: femmynl

Vandaag begint de herfst. Althans, de astronomische herfst. De herfst die weerkundigen aanhouden begint op 1 september, en de ‘officiële’ herfst begint op 21 september. Hoe zit dit?

Astronomische herfst

Vanochtend om 09:50 uur Nederlandse tijd schoof de zon over de evenaar richting het zuiden: het begin van de astronomische herfst. Dag en nacht zijn nu precies even lang, maar de komende maanden zullen de nachten langer duren dan de dagen. De astronomische herfst houdt dit jaar aan tot 22 december 05:19. Dan begint de winter. De zon staat dan boven de Steenbokskeerkring, een denkbeeldige lijn die over het zuidelijk halfrond loopt. Dit is het verste punt, vanaf dan kruipt de zon weer richting de evenaar (20 maart) en uiteindelijk naar de Kreeftskeerkring (20 juni), en kunnen wij van lange zomeravonden genieten. Onder andere omdat de baan van de aarde geen perfecte cirkel is verschilt het precieze moment van de seizoenswisseling per jaar. Ook zijn er verschillen tussen de seizoenen: de astronomische herfst begint meestal relatief laat ten opzichte van de andere seizoenswisselingen, die meestal op de 21e beginnen. 

Weerkundige herfst

De weerkundige herfst, ofwel de meteorologische herfst, is begonnen op 1 september. Dit is een datum die is afgesproken door meteorologen, puur uit praktische overwegingen. Om seizoensgemiddelden en andere waarden te kunnen berekenen is het handiger om elk seizoen precies drie maanden te laten duren en op de eerste te laten beginnen.

Officiële herfst

De officiële herfst begint op de 21 september, net zoals dat de lente (maart), zomer (juni) en winter (december) officieel op de 21e beginnen. Deze datum is afgeleid van de schommelende astronomische seizoenen. Om het makkelijker te maken is er één vaste datum afgesproken. Zo zou het voor iedereen duidelijk moeten zijn wanneer de herfst begint. Het is wel de vraag of dit echt helpt.
Bron: ANP, KNMI en Wikipedia
Meer weten? Luister onze serie Zon op Zondag terug! Waar sterrenkundige Govert Schilling alles uitlegt over de zon.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.