Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wandelen met Wolkers

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
boom
Wolkers-biograaf Onno Blom loopt met Menno door de natuur van Leiden en Oegstgeest, inspiratiebron voor de grote schrijver.
Tien jaar schreef Onno Blom aan de biografie van Jan Wolkers. Nu is het boek af, en naar aanleiding daarvan herhaalt Vroege Vogels TV de reportage die we maakten in oktober 2008, toen Jan Wolkers een jaar dood was. Daarin neemt Onno Blom Menno mee door Leiden en Oegstgeest, waar het begin ligt van het kunstenaarschap van Jan Wolkers. Hier ontstond zijn liefde voor de natuur, een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn werk.

Tulpenboom

Zoals in het openbaar landschapspark van kasteel Oud-Poelgeest. De beroemdste bewoner van het kasteel was de wereldberoemde wetenschapper Boerhaave (1668-1738), oud-rector-magnificus van de Leidse universiteit en directeur van de Leidse Hortus Botanicus. Boerhaave plantte bij Oud-Poelgeest een tulpenboom. De tulpenboom (Liriodendron tulipifera) (niet te verwarren met de magnolia, de andere onderfamilie van de Tulpenboomfamilie) heeft liervormige bladeren en kleurt in de herfst prachtig geel. De kleur geel deed Wolkers denken aan de dood. Zijn laatste schilderij is ook in diezelfde kleur geel.
Een stekje van de tulpenboom in Oud-Poelgeest – die inmiddels is gekapt - kwam in de Leidse Hortus terecht. En daarvan kreeg Wolkers dan weer een stekje. Dat stekje heeft hij tot boom opgekweekt in zijn volkstuin aan de Amstel in Amsterdam. Toen hij naar Texel verhuisde, heeft hij die boom uitgegraven en meegenomen met de boot en geplant in zijn tuin op Texel. De poezen Knorretje en Vincent liggen eronder begraven, en zijn eigen as is er inmiddels ook onder uitgestrooid.
Door een storing kunnen de fragmenten niet goed geknipt worden. Het fragment begint om 08.41 minuut.

Jan Wolkers Prijs

In Oud-Poelgeest werd zondag 15 oktober de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2017 uitgereikt aan Dik van der Meulen voor zijn boek ‘De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen’ . Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen. Het boek dat al met al een grootse prestatie genoemd mag worden, wordt met liefde bekroond." De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De Jan Wolkers Prijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Dit jaar was er voor het eerst ook een oeuvreprijs: voor Koos van Zomeren.
Luister hier de reportage van de prijsuitreiking.

Meer over:

wolkers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor