Eindelijk is het zover: vanaf deze week is de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg bij Maastricht open voor het publiek.
Wandelpad
Cementfabriek ENCI heeft het noordelijk deel van de groeve overgedragen aan Natuurmonumenten. Er is een wandelpad aangelegd met een trap. Als je afdaalt, neemt de trap je mee de geschiedenis in. Langs de wand van de groeve zijn sporen te zien van grondlagen die duizenden jaren oud zijn. In de groeve zijn de fossiele resten gevonden van onder andere de mosasaurus, een dinosauriër die tot 65 miljoen jaar geleden in de tropische zee bij Maastricht leefde. Eenmaal onderaan de trap gekomen kun je over een pad lopen dat door het oude mergelgangensysteem leidt. Verderop kom je langs kalkgraslanden, een natuurbad en een vijver. Via een brug loop je de groeve weer uit.
Oehoe
Ook de natuur in en om de groeve is bijzonder. De oehoe heeft er haar nest en de gangen van de groeve herbergen verschillende zeldzame vleermuissoorten.
In 2018 stopt na 90 jaar de commerciële winning van kalksteen in de Sint-Pietersberg. Dan kun je ook aan de west- en noordzijde van de groeve natuur beleven. In de noordwesthoek van de groeve blijven drie imposante, vrijstaande kalksteenzuilen overeind.