Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwalg oogst efficiënt zonlicht

  •  
15-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9f08a11102.jpg
Blauwalgen hebben een trucje om ook bij lichtfluctuaties zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen nemen. In het donker prepareren de cellen zichzelf voor het licht door hun lichtabsorberende antenne tijdelijk te vergroten.
Toekomst voor duurzame energie
Blauwalgen zijn eencellige waterorganismen, die leven in de bovenste lagen van het oppervlaktewater. Ze danken hun blauwe kleur aan de pigmenten die gevoelig zijn voor het oranje-groene licht dat die het water in kan dringen. Kennis over hun fotosynthese kan mogelijk bijdragen aan innovatieve oplossingen voor duurzame energie, want blauwalgen leggen veel kooldioxide vast.
Regelmechanisme
De cyanobacteriën, zoals ze ook worden genoemd, krijgen door de golfslag en stroming echter geen constante hoeveelheid licht. Cellen hebben regelmechanismen om bij zulke lichtfluctuaties snel te kunnen schakelen in hun fotosynthesesysteem. Onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Turku hebben nu ontrafeld hoe dit bij de blauwalg werkt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.