© Pexels
Vorig jaar stierven bijna 46 miljoen dieren in de Nederlandse vee-industrie, nog voordat ze bij het slachthuis aankwamen. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Deze dieren zijn dood geboren, gedood om economische redenen, gestorven door ziekte of ellende of omgekomen tijdens transport. Ze zijn dus niet voor voedsel gebruikt, maar grotendeels vernietigd. “Voordat een dier sterft, heeft het vaak al een enorme lijdensweg achter de rug. Dit cijfer betekent dus gigantisch veel dierenleed”, zegt Leonie Vestering van Wakker Dier.
Ondanks het feit dat dieren in de vee-industrie vaak op zeer jonge leeftijd worden geslacht, haalt een groot aantal de slachtleeftijd of het einde van de productieperiode niet. De grootste sterfte vond plaats onder kuikens en kippen. Zo stierven in 2023 meer dan 39 miljoen kuikens en kippen. Opvallend is ook het grote aantal van zes miljoen biggen en varkens en meer dan 290 duizend runderen die omkwamen in de stal of tijdens transport.
Een deel van deze dieren sterft zeer jong. Zo werden vorig jaar zo’n 5 miljoen biggetjes dood afgevoerd uit varkensstallen. In de zuivelindustrie overleefden 150 duizend kalfjes de eerste veertien dagen niet. Daarnaast stierven nog eens 50 duizend kalfjes in de vleeskalverhouderij. Ook 32 duizend geitenlammetjes bezweken binnen 14 dagen; meer dan 1 op de 11.
Verder gaat het met name om (heel jonge) varkens, runderen en geiten, maar ook om konijnen. Wakker Dier zegt dat de cijfers nog niet compleet zijn. Zo zijn de slachtoffers van stalbranden en de dieren die zijn gedood om het vogelgriepvirus niet meegeteld. De registratie van sterftecijfers is ook niet voor alle diersoorten een wettelijke verplichting.
De kwestie staat voor deze week op de Kameragenda, maar Wakker Dier heeft niet veel hoop. "In de vorige week gepresenteerde plannen voor de komende jaren is nauwelijks aandacht voor de dieren." De organisatie roept de minister en de Tweede Kamer niettemin op tot het realiseren van een beter bestaan voor de dieren in de veehouderij.
"De hoge uitval in de veehouderij staat al langer op de politieke agenda. Zo beloofden de laatste drie landbouwministers om de sterfte onder pasgeboren dieren flink terug te dringen. De belofte om de biggensterfte stevig te verminderen gaat zelfs al terug naar oud-CDA minister Verburg in 2009. Deze cijfers laten zien dat die belofte al vijftien jaar niet wordt waargemaakt", aldus Wakker Dier.
De organisatie zegt voor de eigen berekeningen en schattingen uit te gaan van cijfers van onder meer het betreffende ministerie, statistiekbureau CBS, Wageningen University & Research, de Diergezondheidsmonitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Dierregistraties van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bron: Wakker Dier & ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.