Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom stranden er zoveel butskoppen?

  •  
11-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
butskop

Dode butskop op het strand bij Terneuzen

© Jeroen Hoekendijk, vrijwilliger SOS Dolfijn

De laatste dagen zijn er opvallend veel butskoppen aangespoeld, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen rond de Noordzee. Wat is er aan de hand?

Te ondiep water

De butskop is familie van de spitssnuitdolfijnen. Dit zijn walvisachtigen die normaal in diep water leven. Ze vangen hun voedsel tot wel een paar kilometer diep! In de ondiepe Noordzee hebben deze dieren normaal niets te zoeken.

Aanvaring

De twee butskoppen die in Nederland aan hun eind kwamen zijn hoogstwaarschijnlijk overleden door aanvaringen met schepen. Vorige week werd in de Oosterschelde ook een moeder met een jong waargenomen. Dat jong is - in tegenstelling tot eerdere berichten - nog niet weer opgedoken; niet dood en niet levend.

Relatie met marineoefeningen?

Butskoppen

Deze foto van drie butskoppen in goeden doen, van Paul Ensor is gemaakt tijdens het '3S-onderzoek': onderzoek naar de invloed van sonar op zeezoogdieren.

© Paul Ensor

De reden dat zoveel butskoppen de verkeerde afslag hebben genomen richting de ondiepe Noordzee is niet bekend. Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn zou er een relatie kunnen zijn met marine oefeningen die deze zomer bij IJsland werden gehouden.
Onderzoeker Frans-Peter Lam van TNO doet  onderzoek naar de invloed van sonargeluiden op walvisachtigen. Hij constateerde al dat butskoppen vanaf een bepaald geluidsniveau heftig kunnen reageren op sonargeluiden van de marine.

'Niet oplappen maar beschermen'

SOS Dolfijn is op dit moment hard bezig om de financiering rond te krijgen voor een nieuwe opvanglocatie, met name voor gestrande bruinvissen. Dat is de meest voorkomende walvisachtige in onze omgeving. "Maar veel liever dan opvangen en oplappen, zouden we walvisachtigen natuurlijk beschermen", zegt Van den Berg. "Het is dan ook goed om veder onderzoek te doen naar de invloed van geluiden die wij mensen onder water maken op deze en andere dieren."

Paring van bruinvissen

Er was deze week ook mooi zeezoogdierennieuws. de Stichting Rugvin bracht foto's en een dronefilmpje naar buiten van parende bruinvissen in de Oosterschelde. Een vrij heftige aangelegenheid! 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.