Kalkoenen, rollades, gourmet: nog even en we zitten allemaal weer aan het kerstdiner. Als het aan dierethicus Willem Vermaat ligt, zouden we wat meer nadenken over de dierlijke producten die op tafel staan. Hij schreef het boek: Waarom we geen hondenmelk drinken: de carnistische keuze.
Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld om dierlijke producten te eten. Volgens Vermaat, verbonden aan de TU Delft, komt dat omdat we in een carnistische samenleving leven. Carnisme is volgens hem het tegenovergestelde van veganisme. Carnisme is de norm, maar volgens Vermaat is dit net zoals veganisme een keuze. Een keuze die voor veel dierenleed zorgt.
In zijn boek laat Vermaat ons op talloze manieren twijfelen over wat wij normaal vinden. Met de pakkende titel stelt hij al de vraag: waarom drinken we geen hondenmelk? Als je honden op dezelfde manier zou behandelen zoals wij met koeien doen, zou de wereld te klein zijn. Maar door dat wij zijn opgegroeid met het carnistische idee dat koeien bestaan om ons melk te geven, vinden we dit wél normaal. Zo geldt dat bijvoorbeeld ook voor 'dolfijnvriendelijke tonijn' die je in de supermarkt kan vinden. Waarom zijn er geen blikjes tonijnvriendelijke dolfijn? Waarom is het ene dier meer waard dan het andere?
Door mensen bewust te maken van hun carnistische keuzes, hoopt Vermaat dat we anders naar onze eigen denkbeelden kijken. Dan wordt voor kerst het gebraad van knolserderij, paddenstoelentaart en een veganitsch toetje misschien de norm.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.