Braakballen
Vogels staan erom bekend om voedsel in zijn geheel door te slikken. De onverteerbare delen worden via de slokdarm en snavel in de vorm van braakballen geloosd. Men denkt bij braakballen aan uilen en roofvogels, maar er zijn vele soorten die deze ballen uitbraken. Blauwe reigers, tureluurs, ijsvogels en kraaien kunnen braken. De meeuw en aalscholver braken met name viswervels en graten uit. Een braakbal bestaat altijd uit onverteerd voedselresten. Dat kunnen veren, haren, botten, snavels, schubben of schelpen zijn, maar ook zand, hout, steentjes en zelfs plastic. De fuut is de enige vogel die een andere oplossing heeft bedacht voor de onverteerbare delen van het voedsel.
Bescherming
Het allereerste voedsel dat jonge futen te eten krijgen, zijn veren. Het is dan ook niet gek als je een fuut veertjes ziet plukken van zijn borst of buik en die aan zijn jongen voert. Het is de bedoeling dat ze daarmee een beschermende laag in hun maag leggen zodat de ingeslikte graten minder prikken en geen schade kunnen aanrichten. De veertjes verteren niet in de maag, waardoor ze na een tijdje samen met de onverteerbare visgraten als een bal worden uitgekotst. Hierna kan de fuut de beschermende laag vernieuwen door opnieuw veren te eten. De futen herhalen dit hun hele leven. Jong geleerd is oud gedaan!
NB: Let bij het fotograferen of filmen altijd op dat je je houdt aan de 10 gouden regels van onze
Fotocode
. We plaatsen alleen filmpjes van nesten als er geen verstoring heeft plaatsgevonden en er een uitzonderlijk verhaal bij te vermelden is.