Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwe reigers bouwen een kolonie aan de rand van Urk

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
Langs de dorpsrand van Urk is het ieder jaar weer een drukte van jewelste in de toppen van de fijnsparren in het Urkerbos. Pal naast een drukke doorgaande weg zit een grote kolonie blauwe reigers. Vanaf half januari zijn de reigers druk in de weer. Er wordt gevochten, geschreeuwd en tussen het gekibbel door worden de nesten gebouwd. En de reigers hebben deze plek niet zo maar gekozen.

Urk is een ware snackbar voor de blauwe reigers. Met de visafslag en de vele vissersboten is er genoeg voedsel voor de vogels. En de metershoge fijnsparren is het Urkerbos zijn de ideale broedplaats.

Cultuurvolger

Van oorsprong is de blauwe reiger een bosvogel die zich het leven met en tussen de mensen helemaal eigen heeft gemaakt. Een echte cultuurvolger dus. Maar die relatie met de mens is lange tijd gespannen geweest. In de twintigste eeuw ging het lange tijd niet goed met de blauwe reigers, omdat de vogels om allerlei redenen vervolgd werden. Daardoor daalde het aantal blauwe reigers, mede door waterverontreiniging en strenge winters, tot zo’n 3500 broedparen in de jaren zestig.

In de schaduw van de vele nesten in het Urkersbos leert Willemijn over het nestgedrag van de reigers en vindt ze ook een onfortuinlijk slachtoffer.

Vroege Vogels ontdekt Schokland en Urk, vrijdag 5 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

reiger, kolonie, urkerbos
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor