Een grootschalig onderzoek moet de verspreiding van lieveheersbeestjes in ons land goed in kaart brengen. Zowel in 2015 als in 2016 werden alle waarnemingen van lieveheersbeestjes in Nederland verzameld. Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden voegt de waarnemingen samen met de gegevens uit de collectie van Naturalis en gegevens van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Al deze gegevens moeten in 2017 een goed beeld geven van de huidige en historische verspreiding van lieveheersbeestjes.
Aziatisch lieveheersbeestje
Nu al is duidelijk dat het Aziatische lieveheersbeestje de meest voorkomende soort is in Nederland. Dit beestje werd zo’n twintig jaar geleden ingevoerd als bestrijder van bladluizen. Er werd gedacht dat het beestje zich niet kon voortplanten, maar niets bleek minder waar. De Aziatische variant heeft nu de Europese variant verdrongen.
Het Aziatische lieveheersbeestje onderscheidt zich van de Europese soorten doordat het groter is en het een deukje in het dekschild op het achterlijf heeft dat met het blote oog is waar te nemen. In tegenstelling tot het inheemse lieveheersbeestje overwintert de Aziatische variant in grote aantallen in huizen en andere gebouwen. De inheemse soort overwintert buiten, tussen boom en schors.