Waakhond ontzet over investering ING en Rabo
• 25-04-2016
• leestijd 2 minuten
De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over Rabobank en ING die in februari geïnvesteerd hebben in de grootste Russische kolenproducent SUEK en roept beide banken op om geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten. Dat maakte de waakhond maandag bekend.
ING en kolen
Volgens de organisatie, waar onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie achter schuilgaan, is de lening tegenstrijdig met het in november genomen besluit van ING om minder te investeren in kolen. Ook voor Rabobank strookt de gezamenlijke lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolengigant SUEK niet met het imago van de bank als marktleider op het gebied van duurzame energieopwekking, aldus De Eerlijke Bankwijzer.
De banken
Omdat het een herfinanciering betreft van een bestaand krediet, past de investering volgens ING wel degelijk binnen het eigen, aangescherpte beleid. De bank verstrekt geen nieuwe leningen aan bedrijven in de kolensector, maar heeft volgens een woordvoerder nog wel een verantwoordelijkheid ten opzichte van bestaande klanten.
Een woordvoerster van Rabobank benadrukte in een reactie dat de lening betrekking heeft op de export van kolen en niet op de productie. Ze voegde daaraan toe dat de bank een kleine 7 miljoen euro aan investeringen in steenkoolwinning heeft uitstaan, tegen 3,8 miljard euro in duurzame energie.
Van positief naar negatief
De Eerlijke Bankwijzer was in november 2015 nog positief over het 'kolenbesluit' van ING, maar riep ING ook op om alle investeringen in kolenbedrijven te stoppen en meer te investeren in duurzame energie. De nieuwe lening van ING en Rabobank aan SUEK toont aan dat beide banken anno 2016 nog volop in fossiele energiebedrijven blijven investeren, nota bene in een Russische kolenproducent.
Deze nieuwe lening tast ook het beeld aan van de Rabobank, dat zich profileert als marktleider in duurzame energie opwekking, aldus de Bankwijzer. De organisatie roept ook Rabobank op om geen leningen meer aan kolenproducenten te verstrekken, concrete doelstellingen te publiceren over de afbouw van leningen aan fossiele energiebedrijven en substantieel meer te investeren in duurzame energiebedrijven.
Bron: ANP en De Eerlijke Bankwijzer