De blauwborst, de nachtegaal, het visdiefje, de veldleeuwerik en ook de zanglijster zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert op de Nederlandse radio. In de uitzending van Vroege Vogels – komende zondag 9 mei van 07.00 tot 10.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1 - is de vogelzang te horen vanuit bos, heide, duinen, water en gewoon vanuit de achtertuin.
Vogelzang nu op z'n hoogtepunt
Zo in de eerste weken van mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg vóór zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is.
Rond zonsopkomst
De vogelzang is drie keer een halfuur te horen in de uitzending van Vroege Vogels: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom zijn de verslaggevers van Vroege Vogels met hun microfoons in het bos en op de heide (het Deelerwoud), de duinen (Texel), op het water (de Marker Wadden) en in een natuurrijke achtertuin (in de Achterhoek).
De Horsmeertjes
Op Texel zijn we met vogelaar Adriaan Dijksen te gast bij de Horsmeertjes. In de duinen rond de meertjes horen we nachtegalen, blauwborsten en grasmussen, terwijl op het water de laatste single eidereenden een vrouw het hof proberen te maken.
De Natuurtuin in Sinderen
Waar vroeger alleen gras stond rond de boerderij van Anna Kemp in Sinderen is nu een waar natuurgebied ontstaan, met een vlindertuin, een bloemenwei, een vijver, struweel en bomen. En dat hoor je, want het hele jaar door weten vogels deze tuin te vinden. Tuinvogels als mezen, roodborst en winterkoning, maar ook erfvogels als boerenzwaluw of ringmus en met een beetje geluk horen we de steenuil of de torenvalk.
Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek neemt ons mee naar het concert in het Deelerwoud. In dit 2380 hectare grote Veluwse natuurgebied is nu een mix te horen van typische heidesoorten als de veldleeuwerik, als bosvogels zoals de merel, de zanglijster en de boomleeuwerik.
Het is een van de jongste natuurgebieden van ons land: de Marker Wadden. En het gaat er fantastisch. Sinds de aanleg in 2016 weten steeds meer vogels de eilanden te vinden. Om er te foerageren, broeden of te overwinteren. Nu in mei is het er een drukte van belang. Er vliegt een bruine kiekendief rond, visdiefjes en kokmeeuwen bouwen druk aan hun nesten, kwikstaarten maken elkaar het hof en de grauwe gans heeft al pulletjes. En dan zijn er nog de vogels die meer in de geborgenheid van het riet leven zoals de waterral en de baardmannetjes.