Regelmatig krijgen we bij Vroege Vogels berichten binnen van mensen die vanuit het buitenland Vroege Vogels volgen. Van Noorwegen tot Australië, op de meest uiteenlopende plekken op aarde wordt er geklikt, gekeken en geluisterd. Wie zijn deze mensen, en wat maken ze daar voor bijzonders mee in de natuur? Zij mogen onze speciale radio-uitzending samenstellen en zijn verspreid over de hele uitzending te horen.
Een aantal van de mensen is hier te horen:
00:00 - Peter Spit in Spanje
02:48 - Simone Muller in Wenen
06:12 - Bart Klein Hemmink in China
13:22 - Slangenguy in Suriname
Peter Spit legt met zijn wildcamera de nachtelijke bezoekers vast die rondom zijn huis op het Spaanse platteland leven. Van vossen en dassen tot wilde zwijnen en de bijzondere genetkat: ze staan allemaal op film!
In Wenen is er op elke straathoek groen te zien en vliegen er elk jaar bijzondere trekvogels over. Simone Muller woont aan de rand van de stad en ziet daar niet alleen de tjiftjaf en torenvalk: ook eekhoorns, vossen en dassen leven in de stad en laten zichzelf soms zien.
"Tijdens mijn kampeertocht door het natuurreservaat DaoCheng Yading hoorde ik het geluid van de bloedfazant", schrijft Bart Klein Hemmink bij de video die hij ons opstuurt. "Met zijn blauw-grijze veren met groene uiteinden en een rood gekleurde staart is het een opvallende verschijning. Hij komt voor in de oostelijke Himalaya, begeven zich vaak op een hoogte van rond de 5000 meter en bewegen met de sneeuwlijn mee om te foerageren. Ze leven vooral in de relatief open weides boven de boomgrens, weides die in de zomer door de Tibetanen gebruikt worden om hun jakken te laten grazen. Precies waar ik mijn tent had geplaatst, in de schaduw van de 6032 meter voor Tibetanen heilige XianNaiRi berg."
Hier hoor je het geluid van de bloedfazant:
Dick Lock werkt als wildlifegids in Suriname, waarbij hij mensen begeleid tijdens expedities door de ongerepte jungle. Met zijn 'Herping Suriname' leidt hij natuurfotografen rond, die een bijzondere interesse hebben in reptielen en amfibieën. Daarnaast heeft hij 'Stichting snake patrol Suriname' opgericht, waarmee hij slangen uit de huizen van mensen haalt en weer terugzet in de natuur.
Dick Lock, de slangenguy, stichting snake patrol Suriname.
© Dick Lock
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.