Bruine rat
© rgroosjohanchellonl
Een tijdje terug vond luisteraar Hans Brakels langs de waterkant een verzameling kleine schelpen, die opengebroken en leeggegeten waren. Welk dier heeft van deze schelpen gesnoept?
Bij uitstek een vraag voor onze rubriek de Vraagbaak. Wij halen ecoloog André de Baerdemaeker erbij die precies kan uitleggen hoe je ziet door welk dier schelpen zijn aangevreten.
De dader is hoogstwaarschijnlijk de bruine rat, vertelt André. Deze 'fruits de mer' is voor de bruine rat een delicatesse. 's Winters zijn er minder zaden en fruit te vinden en moet de rat een andere voedselbron vinden. Schelpen en zwanenmossels zijn dan een geschikt alternatief.
Zoetwatermosselen langs het IJsselmeer
© EelcovanRoden
Maar die schelpjes liggen op de bodem van de rivier, sloot of plas. Geen probleem voor de bruine rat! Veel mensen weten niet dat dit een half aquatisch dier is en dat bruine ratten ontzettend goed kunnen zwemmen. Met gemak duiken ze de schelpen op, om ze vervolgens op de waterkant open te wrikken met hun klauwtjes en het weke diertje dat binnenin zit op te peuzelen.
Ook vogels zoals de kauw en kraai eten weleens schelpen. Deze dieren kunnen weliswaar niet zo goed duiken als de bruine rat, maar kunnen wel schelpen uit ondiep water pikken. De vogel vliegt dan met de schelp omhoog, om deze vervolgens op een (fiets)pad kapot te laten vallen. Zodra de schelp aan scherven ligt, kan de vogel het diertje opeten.
Zwarte kraai
© tinyvdmeer
Wil je weten of de leeggegeten schelpen die je vind door een bruine rat of vogel verorberd zijn? Schelpen die zijn opgedoken door een bruine rat zijn nog intact, terwijl die van een vogel aan scherven liggen. Ook vind je deze schelpen vaak langs (fiets)paden en niet langs de waterkant.
Heb je een vraag over de natuur, milieu of duurzaamheid waar je het antwoord niet op weet? Stel je vraag dan op het Forum aan onze online-deskundigen!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.