Drieteentje met wind in de rug
© Jeroen Reneerkens
Een vraag die Vroege Vogels luisteraar Anja Toledo al een tijdje bezighoudt gaat over drieteenstrandlopers. Zij zag die kleine witbruine strandlopers tijdens een storm nog druk over het strand rennen, terwijl grotere vogels het allang voor gezien hielden. Haar vraag is: hoe doen ze dat toch, waarom waaien ze niet weg?
Volgens Jeroen Reneerkens, onderzoeker aan drieteenstrandlopers aan het NIOZ, heeft het vooral te maken met het formaat van de vogel. Ze waaien niet weg, simpelweg omdat ze zo klein zijn en het dichtbij de grond minder hard waait. Daarnaast draaien ze hun kop naar de wind zodat ze gestroomlijnd zijn en de wind hun niet meeneemt. Dat moet ook wel, want in de zomer leven ze in het hoge noorden waar de omstandigheden er niet milder op zijn.
Drieteenstrandlopers kunnen vaak best wel aggressief zijn, om hun voedselgebiedje te bewaren jagen ze elkaar voortdurend weg. Maar als de wind waait, zoeken ze elkaar toch op. Samen in een groep bij elkaar kun je er namelijk ook voor zorgen dat je minder snel wegwaait en verlies je ook minder warmte. De voorste in de groep schuift dan weleens naar achter, zodat iedereen evenveel wind over zich heen krijgt. Natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij filmde bijzondere gedrag:
Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.
Meer over:
drieteenstrandloperMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.