Hoornaar
© Fotograaf: R.B.rb.rb
Deze week in de vraagbaak een vraag van Suzan Rappoldt. Zij heeft een hoornaarsnest in de tuin, waar sinds een paar weken telkens larven uit worden gegooid. Ze belanden niet alleen onder het nest, maar de hoornaars brengen de larven rond door de hele tuin. Ook op het bord van de man van Suzan. Zij vroeg zich af: waarom doen ze dat, en hoe lang?
Hoornaarexpert Aglaia Bouma vertelt dat er meerdere dingen aan de hand kunnen zijn. Eigenlijk zijn de werksters het nest aan het redden. Aan het eind van het seizoen, als er minder voedsel beschikbaar is, gooien de werksters een deel van de larven uit het nest, zodat ze genoeg eten over houden voor de rest van de larven. Dat is normaal voor het einde van het wespenseizoen, maar nu nog best wel vroeg.
Er kan ook een ziekte in het nest huizen. Door nematoden of schimmels kunnen de larven uit hun poppen vallen en door de werksters worden opgeruimd. Een laatste optie is nog dat de koningin verzwakt is en gaat sterven. Zij geeft dan steeds minder feromonen af waardoor er een anarchie ontstaan en de werksters haar larven niet meer hoeven te verzorgen.
Omdat hoornaars vleeseters zijn hoeft Suzan zich geen zorgen te maken over de hoornaars: ze komen niet af op de zoetigheid die wij eten. Als je hoornaars met rust laat, doen ze niks. De koningin zal binnenkort sterven en de prinsessen zullen een nieuw winterverblijf zoeken. Volgend jaar zal de spouw van Suzan Rappoldt dus hoornaarvrij zijn.
Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.