In onze rubriek de Vraagbaak kregen we deze week een vraag over verschillende vogelsoorten die een nestkast delen. Dat is het geval in de tuin van Marc Isphording:
“In onze tuin vliegt van alles rond. Onder andere de gekraagde roodstaart. Die nestelden ieder jaar in de mezenbol, die aan een berk hing. De mezenbol hebben we verhuisd naar een eik, een meter of vijf verderop. Maar dat vonden ze blijkbaar niks. Twee meter verder staat een katholiek huismushuisje, een kunstwerk van Sjaak Smetsers, daar huist ieder jaar een koppel koolmezen in. Nou, wat zagen wij gebeuren: de gekraagde roodstaarten pikten dat katholieke huismushuisje in en bouwden er hun nestje. Maar het werd nog leuker: toen kwamen de koolmezen weer en die dachten natuurlijk ‘hé wacht eens even, dat is ons huisje!’. En die vlogen óók af en aan met voedsel, net als de gekraagde roodstaarten! Vanaf dat moment zagen we beide verschillende vogels om en om naar binnen vliegen om de jonkies te voeren. Wij vinden dat heel bijzonder! Is dat het ook?”
Cortenstaal nestkast (Katholiek huismushuisje van Sjaak Smetsers)
Samenhokkende vogelsoorten, wat kan dat betekenen?
We leggen de vraag voor aan Bernice Goffin van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het is volgens haar wel bijzonder dat beide vogelsoorten er tegelijk inzitten. Bij Sovon krijgen ze gegevens van duizenden nestkaarten door en daar komt het soms voor. Wat ze dan zien is dat een vogelsoort een nest heeft en eitjes legt en wordt verjaagd door een andere soort dat ook eitjes legt, dus dan heb je een gemengd broedsel. Maar dat wordt dan door maar één van de ouderkoppels verzorgd en niet door allebei de vogelsoorten.
Dat in dit geval beide vogelsoorten met voedsel naar binnen vlogen, komt zelden voor. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de mezen of de gekraagde roodstaarten elders een nest hebben gehad maar dat zijn verloren. Als ze dan jongen in een andere nestkast horen bedelen om voedsel, kan het zijn dat ze nog aandrang hebben om te voeren en dat dan gaan voeden. Het is niet mogelijk dat beide vogelsoorten tegelijk een nest hadden in diezelfde nestkast. Koolmezen zullen het niet hebben getolereerd dat ze tegelijk hebben gebroed. Die zijn namelijk vrij territoriaal en fel aangelegd.
Wil je ook een vraag stellen voor de Vraagbaak? Stuur ons dan een mailtje via de Contact-pagina.