Deze week in de vraagbaak een vraag van Hettie ten Klooster: Roofvogels hebben zeer goede ogen. Geldt dat bijvoorbeeld ook voor de kleine vogels, een ijsvogel, ziet en hoort hij beweging, ziet hij kleuren of alleen vorm?
Het zicht van de ijsvogel
Jelle Harder, expert op het gebied van ijsvogels, gaf ons het verlossende antwoord. Het maakt namelijk niet zoveel uit hoe groot een vogel is, het gaat meer om de bouw en de manier van leven die bepaalt hoe goed een vogel kan zien. Een ijsvogel jaagt op kleine visjes die hij vanuit de lucht uit het water moet opduiken. Terwijl hij met een rotvaart over het water vliegt moet hij dus zowel het visje kunnen zien als laaghangende takken kunnen ontwijken. Dat kan hij alleen schadeloos doen als hij erg goede ogen heeft. Een ijsvogel kan bijvoorbeeld erg goed diepte zien, ook vormen en kleuren ziet hij erg scherp. Dat kan omdat ijsvogels net zoals roofvogels twee gele vlekken hebben. Die felgekleurde veren die hij heeft heeft hij echt niet voor ons.
Ook heeft een ijsvogel een derde oogvlies wat dichtklapt bij het duiken om zijn ogen te beschermen tegen het water. Bij opening schuift dit richting de snavel.
Dat de ijsvogel zulke goede ogen heeft, geldt trouwens niet voor alle kleinere vogels. Een eend bijvoorbeeld, die slobbert zijn eten op en ook steltlopers die met hun lange snavel in de grond pikken hebben minder goede ogen. Bij kun kunnen andere zintuigen zoals tast dan weer beter ontwikkeld zijn.
Goed jaar voor de ijsvogel
Harder bevestigt ook berichten dat het een topjaar voor de ijsvogel gaat worden. Op bekende broedplekken in de Gooi en Vechtstreek zijn al 40 paren geteld. De voorspellingen zijn dat dit rond mei zal oplopen tot wel 70 broedende paren. Op dit moment zijn de vogels rustig rond hun broedplek aan het jagen, afwachtend tot de begin van het broedseizoen.