© Portret van een kraaiengezin - Fotograaf Arie Pieters
Deze week stond luisteraar Theo van de Kuil op de golfbaan toen hij zag dat zijn golfbal gejat werd door een kraai. In een boom klaar zat de kraai klaar om op een onbewaakt ogenblik aan te vliegen en het witte balletje op te pikken. Waarom doet die kraai dit? We stellen de vraag in de rubriek de Vraagbaak aan bioloog Geert-Jan Roebers.
Geert-Jan legt uit dat de kraai in eerste instantie waarschijnlijk denkt dat de golfbal een ei is: het is wit en rond en valt op als het op het groene gazon van de golfbaan ligt. Kraaien zijn alleseters en eten onder andere eieren. Een golfbal lijkt van een afstand een lekker maaltje. Maar de kraai komt er snel genoeg achter dat de golfbal niet eetbaar is. Trapt de vogel er dan elke keer weer in? Nee, zeker niet, zegt Geert-Jan. Daar zijn ze veel te slim voor. Kraaien zijn slimme vogels en hebben veel ‘vrije tijd’: ze gaan graag op onderzoek uit en zijn erg speels. De kans is dus groot dat de kraai de golfbal steelt om ermee te spelen.
Kraai met een kippenei
© maar73
Maar wat moet luisteraar Theo doen als zijn golfbal gestolen wordt door een brutale vogel? Omdat dit vaker lijkt te gebeuren, hebben sommige golfbanen een reglement opgesteld. Zo mag je een nieuwe bal neerleggen op de plek waar de vorige is weggepikt, maar alleen als je het hebt zien gebeuren. Is dat niet het geval, dan heb je pech en moet je terug naar de plaats waar je het laatst de bal hebt gespeeld – en krijg je er een strafslag bij.
Nog een hobby van kraaien: het omdraaien van losgeslagen plaggen gras om te zoeken naar insecten. Golfers worden vriendelijk verzocht om die plaggen terug te leggen, want dat doet de kraai weer niet.
Heb je een vraag over de natuur, milieu of duurzaamheid waar u het antwoord niet op weet? Mail via de contactpagina naar Vroege Vogels en dan zoeken wij het voor je uit.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.