De vraag van deze week kwam van vaste luisteraar Dick Kortekaas, die zich afvroeg of de wind van richting is veranderd. Peter Siegmund, klimaatonderzoeker bij het KNMI is gespecialiseerd in wind en kan vertellen hoe het zit.
Seizoen
De windrichting is de afgelopen jaren inderdaad veranderd. Hoe die is veranderd, dat verschilt per seizoen. De afgelopen decennia zien we in de lente vaker winden uit het oosten en het zuidoosten. Deze winden zijn warmer dan die uit het westen en het noorden, en bevatten vaak ook minder vocht. De oorzaak van de huidige droogte is alleen niet toe te schrijven aan de windrichting, het is vooral de hoeveelheid zon die nu voor een enorme verdamping en droogte zorgt.
Het seizoen dat het minst opwarmt is de herfst. In de herfst zijn er minder westenwinden gaan waaien. Westenwinden zorgen in de herfst vaak voor warmte, omdat de zee dan nog warm is van de zomer. Omdat er nu minder van die winden zijn, is de herfst relatief minder opgewarmd dan de andere seizoenen.
Waarom
Waarom de wind gedraaid is en hoe dit er in de toekomst uit zal zien is moeilijk te voorspellen. Het kan te maken hebben met de noordpool die opwarmt. (...) ook klimaatmodellen worden steeds beter, dus Peter verwacht dat we in de toekomst de windrichting ook beter kunnen voorspellen.