Egel
© FotografieNiel
Egels die door een robotmaaier worden overreden, hebben zulke erge verwondingen dat ze het meestal niet overleven. Reden voor onderzoekers van de Universiteit van Oxford om een test te ontwikkelen om te bepalen hoe gevaarlijk robotmaaiers voor egels zijn. Ze hopen dat dit zal leiden tot een certificeringssysteem waarmee consumenten 'egelvriendelijke' maaiers kunnen kiezen.
Ook in Nederland worden automatische grasmaaiers populairder, maar velen maken zich zorgen dat het gebruik ervan gevolgen heeft voor de egels. Vooral 's nachts wanneer de meeste egels actief zijn, kan de maaier een bedreiging voor de soort vormen. In de afgelopen jaren hebben veel egelopvangcentra in oa. Engeland een aanzienlijke toename gemeld van het aantal egelverwondingen veroorzaakt door robotmaaiers.
Hoofdonderzoeker Dr. Sophie Lund Rasmussen (Universiteit van Oxford): 'Onze nieuwe gestandaardiseerde veiligheidstest zal de egelbescherming aanzienlijk bevorderen, doordat fabrikanten van robotmaaiers ervoor kunnen zorgen dat hun modellen 'egelvriendelijk' zijn voordat ze op de markt komen.'
Dr. Rasmussen ontwikkelde de test na botsingstests tussen robotmaaiers en dode egels. Ze ontdekte dat veel robotmaaiers fysiek contact moesten maken om een egel te detecteren. De nieuwe veiligheidstest gebruikt speciale 'crashtestdummy's' om te beoordelen of een robotmaaier echte egels kan vermijden en hoeveel schade er bij een botsing zou optreden.
Onderzoekers van Oxford werkten samen met een egelopvangcentrum in Denemarken om de reacties van vijftig egels op een uitgeschakelde robotmaaier te testen. De egels vertoonden drie reacties: wegrennen, stijf staan of nieuwsgierig snuffelen. Over het algemeen waren jongere egels onverschrokkener. Egels zijn bij een tweede ontmoeting wel voorzichtiger. Dit suggereert dat egels kunnen leren en, als ze hun eerste ontmoeting met een robotmaaier overleven, later schuwer zullen zijn. Het onderstreept het belang van egelvriendelijke maaiers voor hun bescherming.
De dummy, gemaakt van zacht, rubberachtig plastic dat de lichaamssamenstelling van een echte egel nabootst, wordt beschikbaar gesteld voor 3D-printen. Zo kunnen fabrikanten het gebruiken bij het ontwikkelen van egelvriendelijke robotmaaiers. Ze streven ernaar dat de egelveiligheidstest met de dummy's wordt opgenomen in officiële protocollen voor goedkeuring van robotmaaiers op de Europese markt.
Dummy van een egel
© Sophie Lund Rasmussen
Het uitfaseren van robotmaaiers die een bedreiging vormen voor egels zou invloed kunnen hebben op het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. In de tussentijd kunnen eigenaars van robotmaaiers helpen om egels te beschermen door te controleren op aanwezigheid van egels voordat de maaiers worden ingeschakeld. En laat deze robots alleen overdag draaien, aangezien egels voornamelijk 's nachts actief zijn. Dat zal al een hoop dierenleed kunnen voorkomen.
De resultaten van het onderzoek zijn hier terug te lezen.
Bron: Universiteit van Oxford
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.