Kraanvogels
© WillemdeWolf
Een primeur voor de Mariapeel: voor het eerst is er een kraanvogel grootgebracht in het Limburgse natuurgebied. Het jong is inmiddels 11 weken oud en net zo groot als zijn ouders.
Kraanvogels komen voor op meerdere plaatsen in Nederland, en het is ook geen onbekende vogelsoort voor de Peel. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar zijn kraanvogels vaak in grote groepen te zien en te horen. Sinds 2015 zijn er bijna jaarlijks koppels baltsende kraanvogels in de Peel gespot, maar nooit eerder kwam het tot broedsucces.
Maar dit paartje is het dus wel gelukt. Er zijn twee kuikens geboren in het nest, maar helaas heeft een van de kuikens het niet overleefd. Het andere kuiken is inmiddels 11 weken oud en al net zo groot als de ouders.
"Dat de kraanvogel hier zijn plek heeft gevonden is een kroon op het werk voor het natuurherstel in de Peel"
Tijdens de broedtijd hebben de kraanvogels zich schuil gehouden, maar nu de jonge kraanvogel korte stukjes kan vliegen, laat het zich steeds vaker zien in de omgeving. Onder begeleiding van de ouders zoekt de vogel naar voedsel in de insectrijke graslanden.
"We zijn ontzettend trots dat na eerdere vestiging van de kraanvogel in andere natuurgebieden, de markante vogel nu ook een plek heeft gevonden in het zuiden van Nederland", zegt boswachter Rick Verrijt. "Dat de kraanvogel zijn plek heeft gevonden in het natte hoogveenlandschap is een kroon op het werk voor het natuurherstel in de Peel!"
De Peel is een grotendeels afgegraven hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Na eeuwen van turfwinning werd er in de 19e eeuw vooral gejaagd in de woeste Peelnatuur. In 1919 schreef een Venraynaar een brief aan Natuurmonumenten met het verzoek de Peel te pachten en zodoende de goudplevier te redden. In 1930 kwam het eerste natuurreservaat in de Peel tot stand: het Peelven. Het beschermde natuurgebied breidde zich in de jaren daarna steeds verder uit.
De instandhouding van de Peel is niet verzekerd. Zowel de voortdurende overschrijding van de kritische stikstofdepositie als de droogte in de zomers heeft aanmerkelijke impact op het gebied.
Bron: Staatsbosbeheer, Natura 2000
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.