In een beverburcht schuiven bevers wat rond, knuffelen met elkaar en knauwen op takjes. Dat gescharrel heeft iets heel rustgevends en iedereen kan daar nu van genieten via de webcam. In het Hunzedal is een hele beverfamilie te volgen die bestaat uit een vader, moeder en twee jonge bevers. Vrouwtje is waarschijnlijk drachtig, maar waar ze gaat werpen is nog spannend!
Geniet hieronder LIVE mee met de webcams van Het Groninger Landschap en iedereen die meekijkt en leuke beelden ziet kan hoogtepunten insturen! Alwin Hut boswachter bij het Gronings Landschap vertelt in Vroege Vogels wat voor opmerkelijks hij heeft ontdekt dankzij de bevercam.
Routine van een bever
Een dag van een bever ziet er ongeveer zo uit: overdag heerlijk samen slapen, tussen 18.00 en 22.00 uur worden ze actief, heel vroeg in de ochtend keren ze terug en na wat wassen en knagen leggen ze zich weer te rusten. De twee jonge bevers in deze burcht zijn vorig jaar geboren en wonen nu al een jaar bij hun ouders. Ergens dit jaar worden ze verzocht om een eigen huisje te zoeken, tot die tijd leven ze met z’n vieren naast elkaar. In de nacht zijn ze vooral aan het zwemmen, bomen aan het knagen, takken verslepen etc. In de ochtend komen ze terug, vaak met takken om lekker van te eten en/of om dunnen slierten van te maken die ze vervolgens gebruiken om hun nest te ‘verversen’.
Als het goed is, is het vrouwtje nu bevrucht. Dat is ergens in januari, februari of maart gebeurd en in april, mei of juni kan ze bevallen. Het is nu vooral erg spannend wanneer de jongen komen. Is het vrouwtje echt bevrucht en kunnen we dat zien aan de beelden? De vader en oudere jongen mogen niet bij de geboorte en de kraamweken aanwezig zijn. Dus de vraag is of de jongen in deze kamer geboren worden of in een andere kamer. Erg spannend dus! Als het in een andere kamer is, komt na een aantal weken de moeder terug naar de kamer waar alle andere bevers leven.
Beverburcht in het Hunzedal
Het Hunzedal bestaat voor een gedeelte uit het Zuidlaardermeergebied met haar oeverlanden. Kenmerkend zijn de rietkragen, moerasvelden en polders. Een fijn leefgebied voor de bever en vele andere diersoorten zoals de otter, zeearend en andere unieke vogelsoorten. Het Groninger Landschap doet er alles aan om dit indrukwekkende natuurgebied vlak onder de stad Groningen te beschermen.
Op de site van Groninger Landschap worden de hoogtepunten uit de burcht bijgehouden. Zo zie je hoe de bevers intiem aan het knuffelen zijn of verstoord worden door een bruine rat. Mocht je zelfs iets leuks hebben gezien, noteer dan de datum en tijdstip van de opname en geef dit dan door via de website van Het Groninger Landschap.