Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrek in het najaar van Westerwolde

29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
778 keer bekeken
  •  

De streek Westerwolde ligt aan tegen de Duitse grens aan. Te midden van de zonsopkomst, ochtenddauw en de herfstkleuren, vliegen in het najaar hier oneindig veel vogels over. Vanuit het noorden en het oosten trekken vogels ons land binnen. Sommigen blijven hier om te overwinteren, anderen trekken door naar het zuiden. 

Trekvogelteller Rik Wever staat in het najaar geregeld vogels te tellen tussen de boerenakkers, de Duitse grens en het Ruiten-Aa-kanaal. Hier kun je vogels hoog in de lucht over de akkers zien vliegen, maar ook groepen die de lijn van het kanaal volgen om te navigeren en soorten die de bosstrook en struiken gebruiken tijdens hun trek. Op goede dagen komen hier duizenden vogels overgevlogen en het is altijd weer een verrassing wat langskomt. 

Overwinterende ganzen 

Vanaf eind september tot diep in november komen in Westerwolde massaal ganzen van uit het noordoosten het land binnen. Als eerste komen de kolganzen de grens over, soms wel met duizenden tegelijk. Wat weken later volgen de toendrarietganzen. De ganzen komen uit het noorden en overwinteren hier in Nederland. 

Deze ganzensoorten houden er niet van om lang over water te vliegen, waardoor Westerwolde in Oost-Groningen de plek is waar ze de grens oversteken. Nadat de overwinterende ganzen Nederland hebben bereikt, verspreiden ze zich over akkers in het land. De kolganzen gaan naar Friesland en andere delen van Noord-Nederland, daar waar kleigrond is. De toendrarietganzen zoeken de veengronden van Oost-Groningen en Drenthe op. 

Op naar het zuiden

Terwijl de kolganzen en toendrarietganzen naar Nederland komen om te overwinteren, trekken veel andere vogelsoorten in deze periode het land uit en over. Dat kun je hier bij de telpost goed zien. Zo vliegt een deel van de vinken naar het zuiden van Europa en Noord-Afrika. De graspiepers vertrekken naar Zuidwest-Europa. 

In kleine groepjes kun je die zien overvliegen. Kleine zangvogels, zoals de tjiftjaf, trekken liever via struiken en bomen. Ze zoeken de bosstrook langs de akkers op, waar ze tijdens hun trek kunnen foerageren. Sommige soorten, zoals de aalscholver en zilverreiger, trekken altijd in groepjes. Maar roofvogels, zoals de zeldzame rode wouw, trekken meestal alleen. Toch ontdekken we er deze ochtend twee!  

Vroege Vogels TV over het  Beekdal van Westerwolde is vrijdag 29 oktober 2021 om 19.50 uur te zien op NPO 2! 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor