De provincie Fryslân wil een proef opzetten in een rijk weidevogelgebied om alle denkbare predatoren 'te weren'. Niet alleen vossen en marters, maar ook kraaien, bruine kiekendieven of buizerds. Een ultieme poging om de bedreigde weidevogels te redden of een stap te ver?
Sandfirden en Workumerwaard
De proef van de provincie en het Agrarisch Natuurcollectief Súdwestkust zou de komende drie jaar moeten gaan draaien in de weidevogelkerngebieden Workumerwaard en Sandfirden. Om de weidevogels te beschermen wil gedeputeerde Douwe Hoogland het natuurcollectief een ontheffing geven om hermelijnen en bunzings te doden. De bestaande regeling om kraaien, ratten en vossen te doden wordt verruimd. Daarnaast krijgen boeren de mogelijkheid om nesten van buizerd en bruine kiekendief 'te verstoren'.
All birds are equal ...
De plannen hebben veel losgemaakt bij natuurbeschermers. Zo gaat het verstoren van de ene vogelsoort (buizerd en bruine kiekendief) voor Vogelbescherming Nederland, om de andere vogelsoort (grutto en tureluur) te beschermen te ver. Toch staat ook in het door Vogelbescherming Nederland omarmde 'Aanvalsplan Grutto' dat het weren van predatoren een uiterste redmiddel is wanneer andere maatregelen niets uithalen.
Toch kunnen de plannen ook op veel bijval rekenen. Boeren die nu alles uit de kast trekken om weidevogels te beschermen, raken steeds vaker gefrustreerd dat de eieren of de kuikens al worden 'opgeruimd' door predatoren nog voor zij überhaupt aan het uitgestelde maaien kunnen beginnen.
Grasfalt
Weidvogelonderzoekers, ondertussen, benadrukken dat de kern van het probleem ligt bij het intensieve beheer van het boerenland. In plaats van natte weilanden met een mix van gras en kruiden, waar vervolgens insecten (vogelvoer!) op afkomen, zijn de meeste weilanden veranderd in een mono-cultuur van Engels raaigras, door veel natuurbeschermers al 'grasfalt' gedoopt.