Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels verrast door een dun laagje ijs

  •    •  
07-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1858 keer bekeken
  •  

Tijdens de koude wintermaanden vertrekken veel vogels naar het warmere zuiden. Toch zijn er ook genoeg vogels die kiezen om in Nederland te blijven of hier zelfs naartoe komen om te overwinteren. Maar ook hier kan de winter het leven van deze vogels soms behoorlijk uitdagend maken.

Johan Hoekstra, Bert Jonkhans en Daisy Ausma wisten beelden vast te leggen van meerkoeten, ganzen en een grote zaagbek die zich schaatsend over het Nederlandse ijs bewegen.

Hoe overleven vogels in de winter?

Advertentie
Dit is reclame van STER

Niet alle vogels trekken weg in de winter. De vogels die hier blijven, hebben verschillende manieren om zich te beschermen tegen de kou.

Een warme jas van lucht

Hun verenkleed werkt als een dikke jas waarin ze lucht vasthouden voor isolatie. Door hun veren op te zetten, vergroten ze de laag stilstaande lucht tussen hun veren, wat helpt om de lichaamswarmte vast te houden. Dit is een efficiënte manier om warm te blijven zonder onnodig energie te verspillen.

Een waterafstotende olielaag

Veel watervogels hebben bovendien een olieachtige substantie op hun veren, afkomstig uit hun stuitklier. Tijdens het poetsen verspreiden ze deze olie over hun verenkleed, waardoor hun veren waterdicht blijven. Dit helpt niet alleen tegen de kou, maar voorkomt ook dat ze doorweekt raken en daardoor sneller warmte verliezen.

Slimme bloedsomloop in de poten

De meeste vogelpoten zijn niet bedekt met veren, wat ze kwetsbaar maakt voor kou. Toch blijven hun poten warm dankzij hun slimme bloedsomloopsysteem. De aderen die warm bloed naar de poten brengen, liggen dicht tegen de aderen die het afgekoelde bloed terug naar het lichaam voeren. Dit systeem zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Daarnaast hebben vogelpoten een extra aanpassing: ze bevatten geen spieren, maar alleen pezen, waardoor ze minder energie en bloedtoevoer nodig hebben. De tenen van vogels zijn bovendien bedekt met een laag vorstbestendige schubben van keratine, een taai, vezelig eiwit dat niet bevriest. In de winter liggen de terugkerende aderen diep in de poot om warmte vast te houden, terwijl ze in de zomer juist dichter bij de huid liggen om overtollige warmte af te voeren.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Meer over:

vogels, winter, ijs
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

jeewee3
jeewee3
18 apr. 2023 - 18:40
Met verbazing de discussies over de afbreekbare koffiecups gezien. De minister zou moeten verbieden dat afbreekbare cupjes bij GFT worden afgevoerd. En Kassa ging daarin mee. Voor aluminium productie is in Borssele een atoomreactor neergezet! Kassa ging met redenaties vanuit de koffieproducentenwereld. En met een wel heel ambtelijke mevrouw van de compostindustrie die de minister een verbod wilde laten uitvaardigen. Wilt u de zinsnede ‘kan bij GFT-afval ‘ verwijderen van de verpakking vroeg de presentatrice steeds weer, als een bureaucrate. Bande VARA verwacht ik een milieuvriendelijkere aanpak. De Koffiejongens hebben gelijk, het roer moet om! Weg met het energie verslindende aluminium. Europa en Nespresso begrijpen dat in inmiddels, Kassa helaas niet.
lauraine
lauraine
18 apr. 2023 - 14:54
https://dekoffiejongens.nl/waarom-onze-100-biologisch-afbreekbare-koffiecups-wel-bij-het-gft-kunnen/Dit artikel maakt het allemaal wel erg lastig met wat te doen.Is het nu niet zo dat er met de kennis van beiden wat genuanceerder naar buiten te treden?
Plecceman
Plecceman
17 apr. 2023 - 20:43
Erg jammer dat het zo weinig bekend is dat er simpele apparaatjes bestaan waarmee je zelf effectief aluminium cupjes van de koffie kan scheiden en de lege cups bij het PMD en de koffie bij de GFT, op de composthoop of in de tuin kunt gooien. Je kunt ze in sommige Nederlandse winkels kopen (bijvoorbeeld de "Dualit Ecopress", maar ook bijvoorbeeld op Amazon (diverse merken en soorten). Geen gedoe met vieze cups bewaren en opsturen of naar de Blokker brengen, gewoon simpel zelf scheiden. Voor 10 tot 20 euro heb je er eentje. Gemiste kans Kassa!
avdok@pro-network.nl
avdok@pro-network.nl
16 apr. 2023 - 7:17
Ik breng al jaren mijn capsules voor recycling weg. Ik breng nu deze cups naar een Blokker toe. Mijn vraag is zou je de supermarkten ,die uiteindelijk deze cups verkopen, niet kunnen verplichten om de gebruikte capsules in te nemen. Volgens mij bereik je dan veel meer mensen die cupjes ter recycling willen brengen. Deze vraag heb ik ooit ook al gesteld aan de fabrikant van l’or koffiecapsules.
Danny1976
Danny1976
15 apr. 2023 - 17:44
Beste. Ik zat met verbazing te kijken naar dit onderwerp. De composteerder is gewoonweg dwars naar mijn idee. Want de man van de jongens heeft dit met hun nota bene getest in Wageningen. Maar als ze te beroerd zijn om de cups langer te laten composteren. Maar ja ok denk dat het allemaal een beetje tegenvalt dat composteren, want als er veel compost komt wat niet snel genoeg composteerd dan is dat het probleem denk ik en niet de producent.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe17 apr. 2023 - 5:55
Zo zag ik het ook. En wel heel erg een poging van Kassa om De Koffiejongens op de vingers te tikken. Terwijl die het uitstekend doen. Jammer.
BNNVARA LogoWij zijn voor