Het waddengebied heeft er een nieuwe hotspot bij voor vogelliefhebbers. De kwelder van de Holwerterwestpolder (Friesland) is in volle glorie hersteld. Niet alleen nam het aantal broedparen van scholekster, tureluur en bergeend er meteen toe, ook de toegankelijkheid voor mensen is verbeterd.
Vee tegen verruiging
Een kwelder is een buitendijkse landaanwas die bij hoogwater niet meer onder water loopt. Ideaal voor vogels die willen rusten of een broedplek zoeken. Probleem is dat veel kwelders langs de waddenkust verruigen en verruigde kwelders zijn minder geschikt als broedgebied voor scholeksters en andere kustvogels. De vegetatie is er te hoog. Begrazing door vee is essentieel om verruiging van de kwelders tegen te gaan. Terreinbeheerder van It Fryske Gea hebben uitgesleten greppels ondieper gemaakt en doorwaadbaar gemaakt voor vee. Zo kan het vee weer overal op de kwelder komen en de vegetatie in de zomerperiode kort houden. Daarnaast kan het vee via een vluchtroute gemakkelijk het gebied verlaten bij hoogwater. Via slenken stroomt het instromende zeewater met eb weer uit de kwelder weg. De maatregelen hebben effect want het afgelopen voorjaar zijn de aantallen scholeksters, bergeenden en tureluurs al flink toegenomen!
De verbetering van de Holwerterwestpolder als broedgebied voor kustvogels en bezoekplek voor natuurrecreanten is onderdeel van het programma ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’ van Vogelbescherming in samenwerking met andere natuurorganisaties.
Tekst: Vogelbescherming Nederland
Bron:
Nature Today