Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels in een ander jasje

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
789 keer bekeken
  •  
Merel_leucisme_man Ravenstraat 4 Didam 13 juli 2014_HVD0266 voor pres

Witte merel

© Harvey van Diek

Ze zien eruit alsof ze in een bak met witte verf zijn gevallen. Merels, vinken, eenden, maar dan helemaal wit gekleurd. Wat is daar aan de hand? Je komt erachter als je het boek ‘Zwarte merels, witte merels’ leest. Het boek gaat over kleurafwijkingen bij vogels en is geschreven door Harvey van Diek van SOVON Vogelonderzoek en Hein van Grouw, conservator bij het Engelse Natural History Museum.

Albino?

Advertentie
Dit is reclame van STER
Wat zie je nu eigenlijk als je een witte merel ziet, of een donkere fazant? Kleurafwijkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Het bekendst is de afwijking albinisme (helemaal wit) en melanisme (geheel donker). Maar er zijn ook allerlei tussenvormen. En als je een witte merel ziet is het zelden een albino, aldus Hein van Grouw. Want een echte albinovogel heeft slechte ogen en zal daardoor niet lang overleven in de wilde natuur. 

Leucisme

Als je een witte vogel ziet is er vaak sprake van leucisme (naar het Griekse woord Leukos dat wit betekent). Deze kleurafwijking wordt veroorzaakt door de afwezigheid van melaninecellen. Leucisme geeft veren zonder melaninepigment. Naast wit gekleurde vogels, zijn er ook een hoop (bonte) tussenvormen. Dus een vogel met zowel witte als gekleurde (bijvoorbeeld zwart bij een merel of kraai) veren. 

Zwarte kraai

Een andere vorm heet met een dure term progressive greying. Daarmee wordt een verenpak bedoeld die langzaam een andere kleur krijgt. De oorzaak hiervan kan erfelijk zijn. Maar het kan ook liggen aan externe factoren. Zo is bekend dat zwarte kraaien in de stad verkleuren omdat ze minder dierlijke eiwitten eten dan de kraaien die in de natuur of op het platteland leven. Door het gebrek aan die eiwitten verliezen ze pigment. 

Witte mus

In het verleden was er veel minder bekend over de kleurafwijkingen bij vogels. Sterker nog, vaak werd gedacht dat men een nieuwe soort had ontdekt. Zo is bijvoorbeeld de witte mus als nieuwe soort gedoopt, terwijl dit gewoon om een witgekleurde huismus ging. Net als de befkraai, die eigenlijk een roek was. Of een zwarte waaierstaart, die eigenlijk een grijze waaierstaart was.

Titel: Zwarte merels, witte merels
Auteurs: Harvey van Diek en Hein van Grouw
Uitgeverij: Noordboek Natuur
Reeds verschenen. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

PVDB2
PVDB2
27 nov. 2024 - 10:33

Landbouwgif maar je niet meer zeggen van de overheid en industrie. Gewasbeschermingsmiddellen.

Het is ook niet schadelijk. Je kan het zelfs drinken zei een lobbyist voor Monsanto ooit. Maar deed het toch maar niet.

+

Als je als Bayer/Monsanto 11 miljard dollar betaal als schikking doe je dat niet liefdadigheid of omdat je medelijden hebt met diegene die ziek zijn geworden door langdurig en veelvuldig gebruik van je product. Zeker als blijkt dat het Hodgkin disease kan veroorzaken, een vorm van kanker. Dan weet je dat je product schadelijk is voor de gezondheid en de miljarden omzet schade kan toebrengen. In de VS is bij een studie van de CDC ontdekt dat er biomarkers in de urine van boeren werd gevonden die voorkomen in het ontwikkelen van een conditie genaamd oxidation stress, welke de kanker veroorzaakt. En welke gelinkt kan worden aan hogere levels van glyfosaat. Hoe hoger, hoger groter de kans op kanker en andere carcinogene aandoeningen. Net als er nog te weinig is gekeken naar gif coctails en invloed op de mens.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
27 nov. 2024 - 8:23

Een mooie karikatuur van een ouderwetse boer die zichzelf heeft doodgespoten.

Joop1961
Joop1961
27 nov. 2024 - 8:03

Mijn oer conservatieve onderbuurman gebruikt nog Roundup terwijl er toch grote twijfels zijn over dit product wat gewoon bij de Boerenbond te koop is en dat is anno 2024 met onze grondwater kwaliteit niet uit te leggen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D227 nov. 2024 - 11:31

Sinds een paar jaar zit er geen glyfosaat meer in de roundup.

ODW
ODW
27 nov. 2024 - 7:00

En dan vallen die gifstengels ook nog eens onder laag btw tarief, want een bos bloemen is natuurlijk... van essentieel levensbelang?

Greendutch
Greendutch
26 nov. 2024 - 23:28

en dan laat de minister nu nóg ’n keer eerst ’n onderzoek doen??

zal plasmadam wel ingefluisterd hebben [obstructie]

Pindaklaas
Pindaklaas
26 nov. 2024 - 20:41

Klasse cartoon.

RdB133
RdB133
26 nov. 2024 - 20:01

Wat mij altijd enorm stoort is dat in de media het vaak lijkt dat al dat gifspuiten pas erg is als een mens er Parkinson van krijgt. Versta me goed, ik vind het vreselijk dat mensen ziek worden van landbouwgif, maar voor een insect is het allemaal oneindig veel schadelijker… Niemand gelooft toch dat dat gif alleen dat ene plaaginsect doodt als zelfs mensen ziek worden? We spuiten hele ecosystemen aan de basis aan gort, zijn we nog verbaasd dat overal insecten populaties naar beneden hollen… We moeten hier snel een eind aan maken!

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas26 nov. 2024 - 20:41

Helaas heb je gelijk.

Middenman
Middenman26 nov. 2024 - 22:46

@RdB133 - helemaal waar, maar het is nog veel erger! Onder de grond vindt een ramp plaats die net zo groot is als boven de grond. Het zeer intelligente en complexe ecosysteem in de bodem, met schimmels, bacteriën, planten en dieren wordt op grote schaal vernietigd door bestrijdingsmiddelen, kunstmest, drijfmest en zware machines. Veel vruchtbare gebieden zijn al grotendeels verwoest. Het goede nieuws is dat de bodem zich kan herstellen, maar alleen als we de land- en tuinbouw drastisch gaan veranderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2024 - 22:55

klopt.

Gajes
Gajes
26 nov. 2024 - 16:57

Teken er ook maar wat rozen en bolgewassen bij. Soms zitten daar 26 soorten gif op. We moeten gewoon stoppen met bloemen kopen. Of biologische blommekes, wel wat duurder,maar dan hoeft er geen hek omheen met sluipschutters en een mijnenveld om kinderen te beschermen tegen gif wat ze jn hun mond stopoen, dus dat scheelt kosten. Of schoonmaakkosten want een kind wat explodeert geeft toch aardig wat rommel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe
26 nov. 2024 - 16:54

Geweldige tekening! De enige lelie die ik hier zou willen hebben is de roggelelie.

https://www.rtvdrenthe.nl/varia/16456137/terugkeer-van-de-roggelelie-droom-of-werkelijkheid

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor