Ringmus
© Harold vd Meer
Terwijl de start van storm Eunice over ons land trok, keek Vroege Vogels luisteraar Ad Schillemans uit Bergen op Zoom zijn tuin in. Ondanks windkracht 7 vlogen er toch mussen rond. Hoe doen ze dat vroeg hij zich af? Aan David Lentink, luchtvaartingenieur en bioloog aan de RUG om antwoord op deze vraag te geven: “Mussen kunnen niet de hele dag maar blijven zitten ook al waait het. Het is nu de tijd om op zoek te gaan naar een partner en natuurlijk moet er ook gezocht worden naar voedsel. Dus zolang ze nog kunnen vliegen doen ze dat."
Als het hard waait passen vogeltjes zich aan. Ze veranderen hun vliegsnelheid, net zoals dat fietsers ook langzamer gaan fietsen als ze wind tegen hebben. Anders hou je het niet vol. Voor kleinere vogeltjes wordt het sneller te veel dan voor grotere, omdat grotere vogels harder vliegen.
Een vogel houdt het relatief veel langer vol in de lucht dan een vliegtuig, omdat een vogel zijn vleugels afzonderlijk kan bewegen en ook nog hulp krijgt van zijn staart. Zo kan hij snel anticiperen op veranderingen in de lucht en zal dus minder snel uit de lucht vallen. Zo kunnen zelfs kleine vogels een hele hoop wind aan. En sommige vogels die ontwijken gewoon het slechte weer. Gierzwaluwen die zie je als het hier in Amsterdam slecht weer is, gewoon even naar Parijs vliegen.
De Engelse bioloog Lyall Watson maakte een windschaal gemaakt om de invloed van wind op vogels te meten. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen (storm) durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien (zware storm) blijven volgens zijn model alle vogels aan de grond.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.