Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meikevers, watergangen maaien, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
06-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1357 keer bekeken
  •  
Klaprozen_van_Ensing.jpg

Klaproos

© Ensing

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 6 juni 2021 terug op de volgende startpunten:

00:10:12 - Heel de Peel
00:22:40 - Beleef de Lente: Visarend
00:46:40 - Watergangen ecologisch beheren
01:10:58 - Boshommel
02:22:05 - Visdeurbel
02:30:16 - Gefascineerd door merels

Ronkende meikevers

In het oosten van ons land hoor je ze nu flink zoemen en zie je ze volop rondvliegen de meikever (Melolontha melolontha). Wat later dit jaar vanwege de kou. De meikever dankt zijn Nederlandse naam aan het voorkomen van mei tot juni. Ook andere kevers die behoren tot de bladsprietkevers zijn vernoemd naar de maand waarin ze veel voorkomen, zoals de junikever (Amphimallon solstitialis) en de julikever (Polyphylla fullo). De junikever is te zien van juni tot juli, de julikever verschijnt iets later en vliegt van juli tot augustus. Verslaggever Merlijn Schneiders pakt de trein naar Veenendaal om daar samen met entomoloog Henk Vlug in de avondschemer meikevers te bewonderen.
In het kader van de aankomende voetbalgekte... Eerder schreef entomoloog Henk Vlug een boek over de insecten die in en op de bodem van sportvelden, golfterreinen en gazons leven. In 2017 bezocht Menno met Henk de velden van Ajax en ontmoet daar Ajax-trainer Frank de Boer en Sjaak Swart.  Ze nemen een kijkje in de bodem van het trainingsveld van de club uit de hoofdstad en doen een spectaculaire ontdekking. Bekijk het fragment op 01:27!

Watergangen ecologisch beheren

Het Kenniscentrum Akkervogels doet in opdracht van de Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest en met steun van de provincies Drenthe en Groningen onderzoek naar de beste manieren om watergangen vrij te houden voor de afvoer van overtollig water, terwijl de ecologie toch gespaard blijft. 
Henk-Jan Ottens (Kenniscentrum Akkervogels) en Paul Hendriks (waterschap Hunze en Aa's

Fenolijn 035-6711338

Bloeiende klaprozen, de eerste hoornaars, wielewalen, bloeiende grove dennen en de eerste nachtzwaluw zijn deze week te horen op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een bijzondere slak, die verzot is op supermarktfolders en een broedende witvleugelstern, tussen een kolonie zwarte sterns.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Boshommel ontdekt

De verrassing was groot toen twee studenten van de Wageningen Universiteit tijdens hun onderzoek naar wilde bijen de boshommel ontdekten in het Geuldal. Deze hommel is sinds 1950 nog maar zelden gezien. Sinds een paar jaar wordt er volop geprobeerd de hommels weer terug te krijgen in het landschap.
De boshommel

De boshommel die in Limburg werd ontdekt

© Janneke Scheeres

Visdeurbel

Weet u het nog, de visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht? De bel die bedoeld was om de sluis open te zetten, zodat wachtende trekvissen weer verder konden zwemmen? Deze bel is vanaf morgen weer uitgeschakeld, want het voorplantingsseizoen is voorbij. Wat heeft het opgeleverd?
Visdeurbel

Mark van Heukelum bij de visdeurbel

© Jeannette Parramore

Heel de Peel

Op de grens van Limburg en Brabant ligt het unieke hoogveen-moerasgebied de Peel. Natuur die onder druk staat, door bijvoorbeeld de intensieve veeteelt in de omgeving. Daardoor verdroogt en verzuurt het gebied. Om bij te dragen aan het behoud van het moerasgebied, zijn omwonenden, verenigd in de Stichting VEEN, in actie gekomen. De hele geschiedenis maar ook de toekomstplannen m.b.t. de Peel zijn beschreven in het zojuist verschenen boek Heel de Peel.
IMG_5227 kopie

Ecoloog Boena van Noorden en Piet Blankers van Stichting VEEN

© Henny Radstaak

Gefascineerd door merels

Frans van der Veen uit Almere Stad is zó gefascineerd door de merels in z'n omgeving, dat hij ze afzonderlijk kan herkennen – én ze zelfs een naam heeft gegeven. Om ze uit elkaar te houden heeft hij een makkelijke manier ontdekt: elke merel zingt zijn eigen liedje, en om de paar strofes komt dat herkenbare fluitje voorbij. Maak daar een voor de mens herkenbaar Nederlands zinnetje van - en voilà.
IMG_5226 kopie

Hilde Jansen en Frans van der Veen

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor