Op dit moment heeft ons land te maken met een almaar uitdijende uitbraak van de vogelgriep. De variant H5N8 die nu rondwaart maakt voor het eerst sinds tijden ook grote aantallen slachtoffers onder wilde vogels. Waar met name watervogels bij eerdere varianten van het virus wel drager en mogelijk verspreider waren, zonder zelf ziek te worden, vallen er nu ook grote aantallen slachtoffers onder de wilde vogels.
Onderzoeker Erik Kleyheeg van het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO in Wageningen, maakt zich op dit moment nog geen grote zorgen over de populaties van Nederlandse watervogels. 'Dat kan anders worden wanneer bijvoorbeeld kleine zwanen of dwergganzen ten prooi zouden vallen aan de griep', zegt Kleyheeg. 'Dat zijn vogels die nu al ernstig worden bedreigd. Voor deze soorten zou een uitbraak grote gevolgen kunnen hebben.'
Jagen en vuurwerk
Zoals altijd geldt er een verbod op het opzettelijk verstoren van wilde vogels. Maar in tijden van vogelgriep is dat extra belangrijk, om onnodige verspreiding van het virus te voorkomen. Het is des te opmerkelijker dat in de meeste provincies inmiddels gewoon weer gejaagd mag worden.
Volgende week staat er nog een ander probleem voor de vogels op stapel. Rond oud en nieuw gaat niet alleen heel veel vuurwerk de lucht in, maar ook heel veel vogels.
Uit
radarbeelden van eerdere jaren
blijkt dat rond 31-12, 00.00 honderdduizenden vogels in paniek het luchtruim kiezen en vervolgens ook lange tijd blijven rondcirkelen. Kleyheeg: 'Als je ervan uit gaat dat het virus inmiddels al over heel het land verspreid is, zou je kunnen zeggen dat de onrust rond oud en nieuw misschien niet veel extra verspreiding van het virus zal veroorzaken. Tegelijk is het wel een enorme hoop extra stress. De vogels gaan de lucht in en laten dan door de stress ook vaak wat ontlasting lopen. Het is hoe dan ook een extra risico.'