Zo vroeg in het seizoen zijn spechten vaak de eerste vogels die je hoort. Maar hoe houd je de roffels van al die vogels uit elkaar? Voor een nieuwe editie van hun geluidencursus zijn Henk Meeuwsen en Dick de Vos, samen met verslaggever Rob Buiter naar een landgoed bij het Utrechtse Langbroek gegaan, waar zij onder andere de meest bijzondere specht van ons land hopen te horen:
Man en vrouw, zang of roep?
Je kunt er nog uitgebreid over discussiëren: is dat roffelen van spechten nou een soort zang of een 'roep'. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen roffelen, dus dan zou je zeggen dat het een roep is, want van de meeste vogels zingen alleen de mannen en roepen beide seksen. Tegelijk: bij bijvoorbeeld de roodborst zingt ook het vrouwtje om een territorium af te bakenen, dus dan zou de roffel van mevrouw specht ook een zang kunnen zijn.
Grote bonte specht
De bekendste en veruit de meest voorkomende specht is de
grote bonte
. Zijn roffel is kort en krachtig, vaak minder dan een seconde lang. De toonhoogte verschilt al naar gelang de klankkast die de vogel uitkiest. Soms is dat zelfs een lantaarnpaal!
Kleine bonte
De
kleine bonte
heeft - wellicht onverwacht - een langere roffel dan de grote bonte. Zijn roffel doet denken aan het oude spelletje 'hamertje tik'.
Middelste bonte
De
middelste bonte
is de meest zeldzame van de spechten, al is hij hard op weg om de zwarte specht in aantal broedparen in te halen. Roffelen doet de middelste bonte eigenlijk zelden. Het bekendste geluid is een 'gaai-achtig' gekrijs.
Zwarte specht
De
zwarte specht
heeft verschillende, prachtige geluiden, waaronder een knalharde, krachtige roffel. Onmiskenbaar!
Groene specht
Net als de middelste bonte roffelt de
groene specht
eigenlijk zelden. Zijn bekendste geluid is de beroemde 'lach'. Maar hij kán het wel, roffelen.
Gids en app
De geluiden uit de cursus van Dick en Henk staan beschreven in de
Veldgids Vogelzang
. De geluiden die we niet in de natuur zelf hoorden komen van de
app 'Birdsounds Europe
'.