Iedereen kent Ruben Terlou natuurlijk van zijn prachtige documentaire serie ‘Langs de Oevers van de Yangtze’. In vloeiend Chinees schetst de presentator een indringend beeld van het huidige China. Nu is hij terug met een nieuwe serie op tv: 'Door het Hart van China'.
In deze serie ook aandacht voor de klimaatproblemen waar China mee te maken heeft. De verwoestijning van de steppen in het noorden zorgt voor een leegloop van het platteland. De jeugd trekt weg en de nomaden met hun yurts mogen niet meer rondtrekken.
Verrekijker mee
Wat minder bekend is van Ruben Terlou is zijn liefde voor de natuur en de vogels. Bij al zijn reizen naar China neemt hij dan ook zijn verrekijker mee. Talloze bijzondere soorten heeft hij al gezien, zoals de Siberische kraanvogel en de kleine lepelaar. Zijn kennis van de natuur zou hij op termijn ook willen inzetten om de natuur in China beter te beschermen.
Aan de kust van de Gele Zee ligt een uitgestrekt waddengebied dat een belangrijke functie heeft voor de rosse grutto en de rode kanoet. Net als op veel andere plaatsen aan de kust zou ook dit gebied ingepolderd worden. Dat de waarde en het belang van natuurgebieden ook bij de Chinese autoriteiten begint door te dringen, mag blijken uit de plannen van de regering om de inpoldering van de Gele Zee te stoppen.