De VN-biodiversiteitstop (COP15) om het nieuwe Global Biodiversity Framework te lanceren werd al meerdere malen uitgesteld vanwege corona. Maar nu lijkt hij er dan echt te komen. Van 29 augustus tot en met 10 september 2022 zullen wereldleiders, waaronder vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid, bijeenkomen in de Chinese wereldstad Kunming om een wereldwijd biodiversiteitsverdrag te sluiten, een ‘Parijsakkoord voor de natuur’.
Om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en om te buigen naar herstel is het zaak dat er snel een ambitieus mondiaal akkoord komt over hoe we het tij gaan keren. Alleen zo kunnen we grootschalig uitsterven van soorten voorkomen. Op dit moment worden maar liefst één miljoen soorten met uitsterven bedreigd en de biodiversiteit is in de afgelopen 50 jaar met een zeer verontrustende 60 procent achteruit gegaan. Ook in Nederland staat de natuur er slecht voor. 46 van de 52 te beschermen ecosystemen zijn in een matige tot slechte staat; meer dan de helft van de beschermde plant – en diersoorten blijven achteruitgaan. De timing van het akkoord is dan ook kritiek.
Het sluiten van het akkoord en het stellen van doelen is natuurlijk geen eindstation, maar juist een beginpunt. Dit is ook het moment voor Nederland om een ambitieus en meetbaar nationaal biodiversiteitsplan te maken over hoe wij de doelen gaan behalen. Inspanningen, daadkracht en een brede maatschappelijke betrokkenheid zijn daarbij cruciaal.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.