© Vroege Vogels
Op dit moment zijn er zo'n 90.000 geregistreerde Oekraïense vluchtelingen in ons land. Dagelijks zitten zij in spanning te wachten op wat er in hun thuisland gebeurt. Voor een beetje afleiding en ontspanning organiseert vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine wandelingen en uitjes voor Oekraïners uit de regio Haarlem. Deze lente gaan ze naar de waterleidingduinen, met Boswachter Gerard Scholten en vrijwilliger Ardjan Langedijk, die het Nederlands naar het Russisch vertaalt.
"Ласкаво просимо" begint Scholten zijn verhaal. "Welkom, het enige Oekraïense woord dat ik ken." legt hij uit. Scholten is al jaren boswachter in de waterleidingduinen, maar Oekraïners, daar had hij tot een half jaar geleden nog geen ervaring mee. "Het is spannend, want we zijn afhankelijk van een vrijwillige tolk. Ik kan niet bij elk vogeltje stil gaan staan, want het is soms met het vertalen lastig om dieper op de soorten in te gaan." Maar dat maakt de grote groep Oekraïners helemaal niet uit. Vol enthousiasme struinen ze door het gebied, aangelegd voor de watervoorziening van Amsterdam. "Is de natuur hier dan ook kunstmatig aangelegd?" vragen ze. Scholten krabt even achter zijn oor. Het water en duin is deels gegraven, maar de natuur is hier vanzelf gekomen, legt hij uit.
© Antoinette Haan
Ik kom hier echt voor ontspanning, zegt deelnemer Natalya, die nu voor de tweede keer meeloopt. De natuur hier lijkt totaal niet op die in Oekraïne. De duinen, dat kennen wij helemaal niet. Wat ik leuk vind is dat er hier in Nederland heel veel eenden zijn. In Oekraïne zijn de winters veel te streng, dus vliegen ze 's winters door naar warmere streken, maar hier kun je ze de hele winter mooi bekijken.
"Ik heb eens een uilenbal gevonden, dat was legendarisch" zegt de 8 jarige Fedya. Hij woont hier ruim een jaar, maar spreekt vloeiend Nederlands. "Uilen in het echt zien is heel moeilijk, maar als je zo'n uilenbal vindt waar dan weer de botten in zitten van andere dieren, is dat ook geweldig."
"Praten over de oorlog doen we soms wel, maar het gaat bij deze wandelingen echt om afleiding en ontspanning" legt Antoinette Haan, coördinator van Haarlem4Ukraine uit. "Het gaat om samen de natuur beleven, wat er hopelijk ook voor zorgt dat ze hierna ook weten hoe ze zelf de natuur kunnen opzoeken, welke bus ze moeten nemen, en dat ze mensen leren kennen met wie ze op stap kunnen gaan." Deelneemster Elena kan dat beamen. "Veel Oekraieners zijn depressief. Ik heb dagelijks contact met mijn geliefden thuis. Ik ben bang en verdrietig, maar als ik hier ben voel ik kracht en vrede. De natuur geeft me dat positieve gevoel wat wij hard nodig hebben"
Antoinette Haan van Haarlem4Ukraine
© Vroege Vogels
Wil je meer weten over deze vrijwilligersorganisatie? Kijk dan even op hun website.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.