Op de arme zandgronden in de Plateaux, aan de Belgische grens, zijn honderden jaren geleden vloeiweides aangelegd. Met een ingenieus systeem kon het voedselarme land zo worden bevloeid met kalkrijk water van de Maas. Het stelsel van geulen, pompen en kanaaltjes wordt nog steeds gebruikt, maar nu om de bijzondere bloemen op de vloeiweide te voorzien van water en de juiste voedingsstoffen.
Kalkrijk
In de negentiende eeuw werd er voor landbouw-economische doeleinden heidegebieden bevloeid met kalkrijk Maaswater door een lang stelsel van geultjes en kanalen aan te leggen. Op deze manier brachten deze stukken voedselarm land meer hooi op. Dit hooi werd toendertijd met trekschuiten weggevoerd en verkocht.
Open de sluizen
Een deel van deze zogenaamde vloeiweides is bewaard gebleven, en wordt nog steeds op dezelfde manier bevloeid. In het voorjaar gaan de sluizen open en komen de vloeiweides weer onder water te staan. Dit levert vandaag de dag geen hooi op zoals vroeger, maar op deze manier blijft dit culturele erfgoed bestaan en het levert ook prachtige natuurwaarden op.
Milouska helpt met het openen van de sluisjes, waardoor het kalkrijke water over de velden stroomt en dan is het afwachten. Over een tijd zullen deze vloeiweides vol staan met sleutelbloemen, orchideeën en herfsttijloos.