Helaas gaat het slecht met de vlinders in Nederland. Dit komt omdat er nog weinig bloeiende bloemen zijn. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.
Waarom gaat het slecht met vlinders?
Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met onze vlinders gaat het niet goed. We zien veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of plat gemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.
Effecten van de droogte
De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! In Noord- en Noordwest-Nederland, waar de hitte nog meeviel, vlogen heel veel vlinders. Maar in het binnenland en zuiden waren alle vlinders verdwenen. En het is nog steeds erg droog; welk effect dit heeft kunnen we zien in door een tuintelling.
Vlindertelling
Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.