Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleesetende planten_19_08_2010

  •  
19-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Ruben de Jong (12) is wég van vleesetende planten. Hij weet er alles van en het kost verslaggever Remco Out de grootste moeite om de waterval aan woorden van Ruben te onderbreken. Ruben wil eigenlijk paleontoloog worden maar heeft zich verdiept in de vleesetende planten. Hij heeft zich als voorbereiding voor deze Vroege Vogels klus door deskundige Art Vogel laten rondleiden door de Hortus in Leiden.
Thuis heeft Ruben ook vleesetende planten gehad. Ruben: “Ik had er een paar waaronder de Venusvliegenvanger. Die heeft het niet gered want mijn moeder is nogal schoon dus er zijn nooit vliegen in huis”.
Ruben leidt Remco Out als een wetenschapper in spé door de verschillende klimaatzones die in de Hortus zijn ingericht. Zelfs gewone bezoekers hangen aan zijn lippen en volgen de jeugdige gids.  Art Vogel houdt hem van een afstandje nauwlettend in het oog want Ruben kijkt als hij enthousiast wordt het liefst met zijn handen. “Voor al dat mystieke en bizarre vind ik bijzonder. Het is normaal dat dieren planten eten, maar deze planten eten dieren! Dat doen ze op verschillende manieren: door ze vast te klemmen zoals de venusvliegenvanger, ze met kleefstof te vangen, sommige planten hebben bekers waar ze in glijden en niet meer uitkunnen, en anderen lokken de insecten in een fuik.”
Buiten in de tuin demonstreert Ruben de methode van de venusvliegenvanger door een klein stokje voor de op krokedillentanden lijkende klemmen te houden. Heel langzaam sluit de plant z’n ‘bek’. “Gaat hij nu niet dood?” wil Remco weten. “Nee hoor, alleen moet je het niet te vaak doen want dan heeft hij geen tijd om vliegen te vangen.” We leren nog dat de planten vlees eten omdat ze eiwit nodig hebben. “Die planten groeien op een plek die heel arm is. Ze hebben een methode gevonden om het tekort aan eiwit op een andere manier binnen te krijgen. Daarom zijn ze insecten gaan verorberen. Als ze genoeg voedsel via de wortels binnen zouden krijgen dan waren het heel gewone planten.”   
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor