Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuizen hebben last van licht (of toch niet?)

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
811 keer bekeken
  •  
Kamiel Spoelstra

Kamiel Spoelstra van het project 'Licht op Natuur'

© Rob Buiter

Bestrijdingsmiddelen, stikstof, uitlaatgassen, … De natuur heeft last van allerlei soorten vervuiling. Dat ook licht serieuze vervuiling van de natuur kan veroorzaken, dat is minder bekend.
Met het project ‘Licht op Natuur’ onderzoekt bioloog Kamiel Spoelstra, van het Nederlands instituut voor Ecologie al vele jaren wat licht doet met verschillende diersoorten. Op dit moment doet hij met zijn team op verschillende plaatsen metingen rond gekleurde lantaarnpalen die hij – voor de wetenschap – in natuurgebieden heeft gezet.

De ene vleermuis is de andere niet

Eén van de dingen die Spoelstra en collega's hebben ontdekt is dat verschillende soorten vleermuizen ook heel verschillend op licht kunnen reageren. 'Traagvliegende soorten, zoals de grootoorvleermuis, hebben veel last van licht. Vooral wit of blauw licht geeft hen het idee dat ze gepakt kunnen worden door roofdieren.  Snelvliegende soorten als de dwergvleermuis hebben daar minder last van. Die komen gewoon op de insecten af die zich bijvoorbeeld onder lantaarnpalen verzamelen. Maar die dwergvleermuis is al vrij algemeen. Lichtvervuiling zorgt er dus voor dat algemene vleermuizen nog algemener worden en bijzondere soorten nog bijzonderder.'  

Vliegende insecten

Licht heeft ook effecten op insecten. Iedereen die in zijn tuin 's nachts een lamp aanzet weet dat. Spoelstra: 'De alarmerende verhalen over de achteruitgang van insecten gaan vooral over vliegende insecten. Misschien niet toevallig zijn dat ook de soorten die het meest last hebben van lichtvervuiling. Licht zou wel eens een grotere rol kunnen spelen in de problemen van de insecten dan we nu weten.'
Licht op Natuur

Met gevoelige microfoons meten onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie hoe dichtbij of hoe veraf vleermuizen zich bij verschillend gekleurde lantaarnpalen wagen.

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor