Vleermuizenexpert Zomer Bruijn gaat met zijn bat-detector vaak op zoek naar vleermuizen in park Randerbroek in Amersfoort. Sinds 2016 hoort hij een nieuw geluid waarvan hij in de veronderstelling is dat het de grootoorvleermuis is. Maar nu, jaren later, komt hij erachter dat het helemaal niet om een vleermuis gaat maar om de lokroep van een sprinkhaan.
Nieuwe sprinkhaan
Het is niet zo gek dat Bruijn het geluid lang niet heeft opgemerkt, want de felgroene schildboomsprinkhaan (Cyrtaspis scutata) is een nieuwe soort voor Nederland die ook nog eens in dezelfde bomen zit als de grootoorvleermuis. De slome sprinkhaan komt van oorsprong voor in landen rondom de Middellandse zee waar die jaagt op langzame insecten. De sprinkhaan uit Zuid-Europa is vermoedelijk meegereisd met geïmporteerde bomen en heeft zich hier permanent weten te vestigen.
In Nederland kwamen al twee soorten boomsprinkhanen voor en dit is de kleinste. Bij deze soort zie je vleugeltjes niet die zitten, die zijn verstopt onder het schild, vandaar de naam schildboomsprinkhaan.
Actief in de winter
Het is bijzonder dat de sprinkhaan uit het warmere mediterrane gebied zich in Nederland weet voort te planten. Maar nu blijkt dat onze koude winter het dier ook koud laat. Ter vergelijking de Nederlandse sprinkhanen zijn al lang stilgevallen terwijl twee mediterrane schildboomsprinkhanen zelfs eind december nog geluid maken.